Шаг – замість копійки: Нацбанк пропонує змінити назву розмінної монети

Шаг – замість копійки: Нацбанк пропонує змінити назву розмінної монети 02.09.2024 15:24 Укрінформ Національний банк України ініціює зміну назви розмінної монети "копійка" на "шаг" для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України.

Про це повідомив журналістам голова Національного банку Андрій Пишний під час пресзаходу, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Національний банк ініціює заміну обігу назви «копійка» на питомо історичну назву «шаг», – повідомив Пишний.

Зазначається, що ініціатива спрямована на відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та підкреслення національних традицій у грошовому обігу України.

Для реалізації ініціативи Національний банк пропонує внести відповідні зміни до законодавства, зокрема до Закону України "Про Національний банк України" та інших нормативних актів.

Експерти та історики підтримують зміни. Зокрема, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Бойко-Гагарін зазначає, що "шаг" для позначення дрібної монети є суто українською назвою для дрібних монет, тому її повернення до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване.

Як повідомлялося, сьогодні відзначається День гривні. 2 вересня 1996 року Національний банк України ввів у обіг гривню, що стало завершальним етапом грошової реформи в країні. Цього року Україна відзначає 28-му річницю цієї важливої події, яка ознаменувала створення власної грошової системи незалежної держави та стала символом її фінансового суверенітету.

Нацбанк Гроші Монета Андрій Пишний

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *