Україна має стати одним з лідерів у розробці нових «зелених» технологій – Рожкова

Україна має стати одним з лідерів у розробці нових «зелених» технологій – Рожкова 24.10.2024 14:03 Укрінформ Україна має всі шанси претендувати на лідерство в розробці нових технологій для «зеленого» переходу.

Про це заявила під час Міжнародного форуму сталого розвитку-2024 перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, передає кореспондент Укрінформу.

За її словами, успіхи України в ІТ, виробництві дронів, інших високотехнологічних галузях свідчать, що зробити таке країні цілком до снаги. Але це – додаткове фінансове навантаження на бізнес та домогосподарства, до чого усі ми маємо бути готовими.

«Це справді недешево. Проте з точки зору держави – це необхідність. Адже ми хочемо, щоб люди, які живуть в Україні, були здоровими, могли довго та багато працювати, створювати додаткову вартість, сплачувати податки, народжувати дітей, відтворюючи робочу силу, що важливо для економіки. Це все залежить від того, в яких умовах ці люди живуть, наскільки впевнено вони почуваються навіть з точки зору елементарного фізичного здоров’я», – пояснила Рожкова.

Вона нагадала, що ЄС є окрема програма, яка передбачає надання бізнесу значних сум для здійснення «зеленого» переходу, аби полегшити фінансовий тягар для реальної економіки. Такі ж програми потрібні в Україні.

«Так, зараз ми маємо великий дефіцит бюджету. Але можемо розраховувати на міжнародних партнерів, які, до речі, обумовлюють надання коштів, у тому числі, й екологічністю проєктів, що претендують на фінансування. Уряд нещодавно затвердив операційний план впровадження ESG-стандартів (принципів екологічного, соціального та корпоративного управління – ред.). Це довгий, дорогий шлях, але в нас немає іншого», – наголосила Рожкова.

Як пояснила інша учасниця Форуму сталого розвитку-2024, президентка аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко, «зелений» перехід при відбудові вітчизняної енергетики означатиме не просто закупівлю екологічних технологій, а розробку та виготовлення відповідного устаткування в Україні.

«Ми не повинні просто купувати сонячні панелі в Китаю, привозити, встановлювати й називати це «зеленим» переходом. Маємо в межах своєї частини ланцюга доданої вартості створювати, будувати, виробляти усе необхідне – нові технології, від яких у майбутньому залежатиме світ. Це буде поштовхом для нашого економічного розвитку та великою допомогою для Європейського Союзу, який зараз точно так само, як і ми, залежний від китайських технологій», – деталізувала Павленко.

Як повідомлялося, «зелений» перехід в ЄС (чи Європейський зелений курс) – дорожня карта заходів, які мають посилити ефективність, стійкість та конкурентоспроможність економіки Євросоюзу, перетворивши до 2050 року Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент. Виконання вимог «зеленого» переходу буде одним з ключових критеріїв оцінювання готовності України до членства в ЄС.

Нацбанк Рожкова Технології «Зелена» енергетика

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *