Сервірування новорічного столу – 2025: 10 ідей, як прикрасити

Для того щоб новорічний стіл виглядав святково, не обов’язково інвестувати в дорогий сервіз. Ми дізналися, які тренди в сервіруванні столів популярні у 2025 році та як правильно оформити новорічний стіл.Фото: Фото надане Світланою Косарєвою, головним дизайнером Hoff

Новий рік — це свято, під час якого прийнято прикрашати свій дім: наряджати ялинку, оформляти кімнату та стіл особливим чином. Саме декорації створюють святковий настрій, вони є одним із основних елементів успішного свята, яке залишиться в пам’яті.

Спільно з професійними дизайнерами та фуд-стилістом ми розглянули найактуальніші тренди новорічного сервірування.

  • Кольори
  • Чим прикрасити
  • 10 ідей
  • Посуд
  • Правила

Які кольори обрати для прикраси новорічного столу у 2025 році

Доречними будуть різні тони рожевого та фіолетового, бірюзовий, помаранчевий та інші яскраві кольори.

Для святкового столу варто обирати відтінки, які гармонійно поєднуються з інтер’єром кімнати, та враховувати свої особисті вподобання. Щодо трендів, експерти рекомендують звертати увагу як на традиційні стильові напрямки, так і на нові модні течії.

Прикраса новорічного столу у 2025 році: ідеї, фото, правила сервірування

Анна Масленнікова, дизайнер-декоратор, засновник сервісу «Декор Академія» та онлайн-школи весільного бізнесу Dahlia School:

— Новий рік — це свято, яке зазвичай відзначається в родинному колі і має традиційний характер. Тому класичні кольорові палітри, що включають поєднання червоного, зеленого, золотого та білого, залишаться актуальними. Проте тут також можуть бути нюанси в відтінках.

Якщо ж відступити від традиційної кольорової палітри, цього року рекомендую звернути увагу на кілька комбінацій:

  • відтінки синього, синьо-зеленого, фіолетового;
  • відтінки сірого у поєднанні з металізованими (золото та срібло);
  • кольори, що нагадують дорогоцінні камені (рубіновий, сапфіровий, смарагдовий);
  • світлі, ніжні та оптимістичні відтінки жовтого, блакитного, червоно-жовтогарячого.

Цього року варто уникати монохромних поєднань на користь яскравих кольорових акцентів. Можливостей для цього безліч, враховуючи посуд, текстиль та аксесуари, які зараз пропонують провідні бренди для дому та декору.

Прикраса новорічного столу у 2025 році: ідеї, фото, правила сервірування

Світлана Косарєва, головний дизайнер Hoff:

— Один із основних кольорів 2025 року — зелений. Він прекрасно підійде для святкового столу. У класичному варіанті зелений відтінок зазвичай комбінується з червоним, але є й цікавіші варіанти: наприклад, спробуйте поєднати зелений з глибоким рожевим — таке поєднання буде водночас ніжним і яскравим.

Чим прикрасити новорічний стіл у 2025 році: 14 ідей

У передноворічний сезон прикрас та текстилю у відповідній гамі завжди достатньо в магазинах для дому

Окрім текстилю та посуду, новорічний стіл можна і потрібно доповнити тематичними прикрасами:

  1. Ганна Масленнікова зазначає, що цього року в тренді глибокі тони та контрастні поєднання: «І обов’язково блиск — навіть у найпростіших сервіровках. Наприклад, як прикрасу на столі можна використовувати не тільки традиційні композиції з ялинки, а й мікс з ялинових гілок, різної зелені та білих елементів з пухнастою текстурою. Розмістити такі композиції можна в білих керамічних вазах»;
  2. Можна обійтися й без рослин на столі, але красиво розставте вздовж центру тематичні статуетки і свічки: залежно від тематики та стилю можна вибрати керамічні фігурки оленів, драконів, ялинок;
  3. Спробуйте додати сяйво за допомогою світлодіодних гірлянд, які органічно впишуться в інший декор на столі, це хороша альтернатива свічкам або доповнення до них;
  4. Популярність новорічних сервірувань у таких стилях, як еко, рустик, ар-деко, сканді, пояснюється також тим, що дрібні предмети для створення сервірувань дуже легко знайти. Практично у всіх колекціях брендів товарів для дому та декору, доступних у Росії, можна знайти срібний свічник у вигляді шишки або керамічного білого оленя із золотими рогами;
  5. Для створення новорічного оформлення у скандинавському чи рустикальному стилі Ганна Масленникова радить зібрати природні матеріали, які є в будь-якому хобі-маркеті (деревні спилки, шишки, сушені апельсини, бавовна, декоративні гілки) та створити з них імпровізований декор для новорічного столу;
  6. Для сервірування столових приладів купіть спеціальні тримачі, якими можна закріпити серветки;
  7. Сушені фрукти та скоринки – ще одне оригінальне рішення для декору. Особливо гарно вони виглядатим разом з ялиновими гілками та шишками;
  8. Інтер’єрний тренд наступного року – стиль бохо, тому скатертина з блискітками або вишивкою чудово впишеться в новорічний стіл;
  9. Використовуйте звичайні ялинкові кулі. Часто купують кілька упаковок різних кольорів, щоб оформити ялинку. Залиште частину куль і розмістіть їх у високих свічниках. Наприклад, кулі золотого або червоного кольору чудово виглядатимуть у зелених свічниках;
  10. Купіть кілька гірлянд на батарейках у теплих тонах і покладіть їх у прозорі скляні баночки. Самі баночки можна додатково прикрасити блискітками, гілочками або обмотати мотузкою;
  11. Живі квіти чудово виглядатимуть на вашому святковому столі. Це можуть бути як зрізані рослини, так і невеликі сукуленти, де на горщиках буде написане ім’я кожного гостя. Зі зрізаних квітів можна скласти кілька букетів і розташувати їх у різних частинах столу;
  12. Високі свічники – традиційний елемент декору будь-якого святкового столу. Вони ефектно виглядатимуть у будь-якому стилі;
  13. Не забувайте про стільці: на їх спинки можна пов’язати стрічки, обвити їх вогниками, зробити для них спеціальні вінки з шишками або купити святкові подушки для сидінь;
  14. Якщо є така можливість, над столом також можна створити новорічну композицію. Наприклад, масивна прикраса зі стрічок, шишок та ялинкових куль буде виглядати дуже стильно.

За словами Ганни Масленникової, концепція в оформленні новорічного столу — це питання емоцій: «Рекомендую визначитися з настроєм, який хочеться створити у новорічну ніч, а потім вже почати вибір стилю сервірування. Якщо хочеться чогось домашнього, затишного, світлого та легкого, можна вибрати скандинавський або екостиль. Вони дозволяють відмовитися від повноцінної скатертини на користь раннера з бавовни або льону – це підходящий варіант, якщо ви накриваєте стіл із масиву дерева або з яскраво вираженою текстурою у світлій гамі. Якщо прагнете чогось урочистішого, можна додати в ці стилі більше золотого чи срібного блиску за допомогою підстановочних тарілок, приладів, скатертини з металізованими принтами».

Сервірування новорічного столу у 2025 році: 10 ідей з фото

1. Нестаріюча класика

Фото: надане Світланою Косарєвою, головним дизайнером Hoff

Прикраса новорічного столу у 2025 році: ідеї, фото, правила сервірування

Анна Самойлова, фуд-стиліст:

— При виборі концепції оформлення святкового столу можна орієнтуватися на близькі вам кольори і відтінки. Найпростіший варіант – зупинитися на традиційному варіанті декору в золотих, червоних та зелених кольорах.

2. Екостиль

Екостиль у сервіруванні столу можна підтримати текстилем та аксесуарами у натуральних та природних відтінках.

Ще одна концепція для новорічного столу — оформлення в еко-стилі, який залишається актуальним в останні сезони. Його можна підтримати текстилем та аксесуарами в натуральних та природних відтінках — бежевому, м’якому хакі, ніжному болотному, приглушеному бордовому, які також гармоніюватимуть з новорічною атмосферою.

Екосервірування не повинно бути крикливим або надто претензійним. Світлий керамічний посуд під глину ідеально підійде. Також цього року в моді оксамит і штучне хутро, які можуть замінити натуральні матеріали. У центрі такого столу чудово виглядатиме декорована плетена корзина, в якій можна створити композицію з фігурок тварин або фруктів.

3. Урочистий

Еклектика може порадувати тих, хто шукає оригінальності

Анна Масленникова підготувала ще кілька ідей із найактуальнішими форматами сервірування.

4. Біле + золото

Тут чудово підійдуть білі квіти та високі свічки у свічниках різної висоти із золотисто-рожевим напиленням.

Біло-золоте сервірування завжди виглядає виграшно. Покрийте стіл скатертиною білого кольору або з легкими тематичними золотими принтами. Використовуйте білий посуд та золотисті столові прилади. У якості декору підійде біла кераміка або тематичні статуетки в золотистих відтінках. У такому сервуванні можна повністю обійтися без зелені та квітів, головне — дотриматися біло-золотої гами. Цей прийом з відмовою від флористики у декорі можна застосовувати при виборі будь-якої кольорової гами, це універсальний варіант. Важливо лише правильно підібрати деталі.

Світлана Косарєва підтримує цей тренд: «Ще більше магії святу додасть золотий декор. Візьміть білу скатертину і розкладіть на ній ялинкові прикраси – золоті сніжинки. Ними також можна прикрасити келихи та свічки. Посуд краще вибрати з тонкими золотими лініями, до неї вдало підійдуть лаконічні келихи для ігристого. Основним декором столу можуть стати невисокі вази із золотою облямівкою та свічники в схожому золотому відтінку».

5. Зелений + рожевий

Декор столу можна доповнити свічками

Світлана Косарєва пропонує використати в оформленні велику підстановкову зелену тарілку, рожеву сервіровальну тарілку і основну тарілку з терраццо, до якої вдало підійдуть прилади з графітовою обробкою. У центрі столу розмістіть композицію з живих квітів у рожевих відтінках – це тренд кількох останніх років.

Найкращим вибором для ігристого стануть креманки, прикрашені стрічками. Для кожного гостя можна підібрати свій колір стрічки, щоб уникнути плутанини з келихами.

6. Принти та малюнки

Додайте посуд у тон із малюнком, що повторює тематичні принти на скатертині, розставте ялинові композиції у вазах

Ганна Масленникова: «Якщо ви віддаєте перевагу насиченій палітрі кольорів, але не хочете використовувати просто червону або зелену скатертину, зверніть увагу на скатертини в різних відтінках червоного або зеленого. Можна вибрати скатертину з оригінальним святковим принтом або малюнком. Додайте посуд у тон, що повторює тематичні принти на скатертині, та розставте ялинові композиції у вазах. Не забудьте про свічки або замініть їх на світлодіодні гірлянди».

7. Чорний

Можна принести гілочки з вулиці і покрити їх срібною фарбою і розкласти на скатертину як декор.

8. Без скатертини

Скляні келихи будуть гарно мерехтіти, відбиваючи вогники свічок

Якщо стіл сам по собі красивий, можна обійтися без скатертини і розмістити по центру столу композицію або гірлянду з живої або штучної ялинки. Доповніть центральну композицію високими свічками в металізованих свічниках або використовуйте дрібні свічники зі світлодіодними свічками. Використовуйте плейсмети для кожного місця, бажано в тон центральної композиції або в металізованих відтінках. Скляні келихи будуть особливо гарно мерехтіти, відбиваючи вогники свічок.

9. Темне + золото

Фото: Elizaveta Elesina / Shutterstock / FOTOTDOM

Анна Масленникова зазначає, що цього року актуальні драматизм, містика, глибокі емоції, стабільність та очікування грандіозних подій: «Усі ці емоції у новорічну ніч підкреслить сервірування з використанням скатертини темних синьо-зелених або графітових тонів, посуд у тон та золоті прилади. Джерелом магічного блиску стануть келихи, а також свічки або гірлянди, які розміщені по центру столу».

10. Чуттєва природа

Фото: Sherbak_photo / Shutterstock / FOTOTDOM

Тренд на глибші тони можна використовувати і тоді, коли не хочеться відмовлятися від улюбленої гами природних відтінків.

Посуд для сервірування новорічного столу у 2025 році

Аксесуари, які підійдуть завжди: кришталевий посуд, блискітки новорічних прикрас, мандарини, хвоя, свічки та шампанське

Головні правила сервірування столів

Прилади, які знадобляться раніше, кладуть ближче до тарілки, їхня подальша черговість повинна відповідати плану подачі нових страв.

Існує три основних види сервірування столу: попереднє, банкетне та «бістро». Найбільш базове і просте — попереднє, коли на стіл частково ставлять посуд та прилади до страв, які заплановані в першу чергу. Потім посуд змінюється у міру того, як гості справляються з частуванням.

Згідно з попереднім сервіруванням, на столі повинні бути фужер, келих для червоного вина, вилка, ніж, чайна ложка, пиріжкова тарілка, перечниця та сільничка, прикраси з нагоди урочистостей.

Чи планується святкова вечеря або простий обід у колі друзів і близьких, послідовність сервірування незмінна: спочатку потрібно покласти нижню скатертину (проти ковзання), потім основну, на неї серветки, посуд з приладами та фужери. Декоративні елементи встановлюються в останню чергу.

  • Ставте перед кожним гостем лише необхідний посуд для тих страв, які точно будуть на святковому столі.
  • Паперові серветки кладуть у серветницю, а полотняні – у глибоку тарілку. Переконайтеся, що гості зможуть легко дістатись до серветок.
  • Відстань між краями сусіднього посуду має бути не менше ніж 50 см.
  • Зазвичай на стіл кладуться всі прилади, які знадобляться під час святкової вечері, їхня подальша черговість має відповідати плану подачі нових страв.
  • Зліва від тарілки кладуть вилку, а праворуч – ножі та ложки.
  • Келихи ставлять праворуч від тарілки.
  • Подбайте про всяк випадок про пару запасних приладів.

Sourse: realty.rbc.ru

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *