Культура має посісти гідне місце у процесах відновлення України – МКІП

Культура має посісти гідне місце у процесах відновлення України – МКІП 12.06.2024 21:26 Укрінформ Двадцять відсотків усіх ресурсів на відновлення України необхідно спрямувати на людський вимір, де культура відіграє центральну роль.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства культури та інформаційної політики, на цьому наголосила заступниця очільника МКІП з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар у межах Конференції з відновлення України у Берліні.

«Людський вимір, заснований на культурному розвитку, не повинен сприйматися як розкіш. Це базова необхідність для інклюзивного та різноманітного суспільного відновлення. Ми закликаємо чітко зафіксувати, що 20% усіх ресурсів на відновлення та реконструкцію мають бути спрямовані на людський вимір, де культура має відігравати свою життєво важливу та центральну роль! Культура не повинна конкурувати з іншими секторами, а має зайняти своє гідне місце!», – сказала вона.

Зі свого боку директорка ЮНЕСКО з питань культури та надзвичайних ситуацій Кріста Пікат зазначила, що організація підтримує Україну в культурній сфері з початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, ЮНЕСКО проводить моніторинг, оцінює шкоду, працює над консервацією та стабілізацією обʼєктів спадщини.

«Розроблена велика програма – план дій. Тільки завдяки величезній підтримці всіх міжнародних партнерів, зокрема фінансовій, можливо було все це зробити. Ми спільно та скоординовано співпрацюємо з Міністерством культури та інформаційної політики України по всім напрямкам, а також координуємо зусилля всіх, хто прагне допомогти врятувати спадщину та підтримати сектор культури», – сказала Пікат.

Міністр культури Литви Сімонас Кайріс розповів про конференцію, що пройшла минулого тижня у Вільнюсі, та підкреслив, що культура є важливим елементом відбудови України, про що свідчить підписаний 30 країнами учасницями документ «Вільнюський заклик до дій для відновлення культурного сектору України».

Водночас Державна міністерка з питань культури та ЗМІ Німеччини Клаудіа Рот підкреслила, що в умовах війни культура має бути на порядку денному.

«Це війна, яка намагається зруйнувати спадщину, пам’ять людей, архіви, бібліотеки. Це війна, яка намагається руйнувати саму базу демократії. Коли я була в Одесі, я нарешті для себе зрозуміла роль культури в Україні й взагалі в демократії. Тобто, на кожній зустрічі, яку ми проводимо в рамках Великої сімки, в ЮНЕСКО, в рамках Європейського Союзу, ми повинні ставити культуру на порядок денний», – підкреслила Рот.

Директорка Одеського художнього музею Катерина Кулай акцентувала на необхідності підтримати культурні інституції по всій Україні.

«На початку повномасштабного вторгнення, ми почали шукати допомогу для свого музею і згодом ми відчули, що міжнародні фонди відкриті до співпраці та ми спроможні допомагати іншим. Міжнародна співпраця та внутрішнє партнерство це насправді є підтримкою і запорукою стійкості наших інституцій», – наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 11 червня у Берліні стартувала дводенна Конференція з відновлення України (Ukraine Recovery Conference). Участь у заході беруть понад 2 тисячі політиків, дипломатів, представників бізнесу, муніципалітетів, громадянського суспільства з різних країн.

Фото: МКІП

Україна МКІП Відбудова

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *