Знищення Садиби Зеленських: активісти запрошують небайдужих під стіни КМДА

У Києві не вщухає резонанс, викликаний знищенням старовинної Садиби Зеленських

Громадські активісти, зокрема, вважають, що  міська влада столиці не вживає достатніх заходів для збереження об’єктів історичної спадщини. Так, знищення Садиби Зеленських стало можливим внаслідок того, що Департамент охорони культурної спадщини не вжив своєчасних заходів у межах своєї компетенції, аби надати будинку, що був споруджений  ще 1890 року, статусу пам’ятки.  В свою чергу,  Київська міська рада  не винесла на голосування рішення про захист усіх історичних будівель столиці.

Акція протесту під КМДА. Фото: ілюстративне з соціальних мереж

Також громадські активісти вважають, що  міська влада адекватно не відреагувала на варварське знищення будинку.

«Натомість, замість розірвання будь-яких господарських відносин із недобросовісним забудовником, (міська влада, – ред.)  намагається щось вирішити з ним (забудовником, – ред.) меморандумами (які не передбачають жодної відповідальності)», – йдеться на офіційній сторінці у мережі Фейсбук Громадської організації «Спадщина».

Зважаючи на це, небайдужі кияни планують сьогодні продовжити акцію протесту під стінами КМДА.

«Вимоги громади вважаємо невиконаними. Тож, в цю суботу знову зустрінемось під КМДА!  Збираємось 27.07.2024, 20:00, на сходах до КМДА (Хрещатик, 36)», – ідеться в повідомленні.

Журналісти «Каштан NEWS» з місця події інформуватимуть про перебіг акції.

Нагадаємо, незважаючи на численні застереження пам’яткоохоронців, Садибу Зеленських було знищено 19 липня. А вже 20 липня активісти принесли до адмінбудівлі КМДА та Київради цеглу від знищеного будинку. У цих заходах протесту взяла участь майже тисяча осіб.

Згодом Київська міська прокуратура розпочала  процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом руйнування Садиби Зеленських. Також правоохоронці повідомили, що на зазначений будинок ще в січні цього року було накладено арешт, що забороняв будь-які дії, пов’язані з користуванням, відчуженням та розпорядженням цим майном. Тож власнику старовинної будівлі було повідомлено про підозру.

Обставини  знищення Садиби Зеленських також розглядалися під час засідання ТСК Верховної Ради України  з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві – столиці України під час воєнного стану.

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *