Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного житла на ТОТ – депутат

Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного житла на ТОТ – депутат Ексклюзив 09.08.2024 15:55 Укрінформ Держава відпрацьовує механізми верифікації знищеного агресором на тимчасово окупованих територіях або у зоні ведення бойових дій житла українців, які подали заявки на компенсацію або єВідновлення.

Про це повідомив народний депутат, член комітету з питань прав людини Сергій Козир в інтерв’ю Укрінформу.

«Раніше люди, чиє майно перебуває в окупації або в зоні ведення бойових дій, часто навіть не мали можливості подати заявку на фіксацію втрат, адже вони не могли юридично їх зафіксувати, надати документи на право власності чи фото- або відеодокази», – зазначив він.

Депутат нагадав, що на сьогодні Кабмін спростив процедуру обстеження зруйнованого житла на території бойових дій для отримання власниками компенсації, у подальшому громадяни зможуть подати свої заявки через «Дію» та юридично зафіксувати втрати. Зокрема, будуть враховуватися дані із супутникових знімків.

«Наразі такий експеримент проводять у Мелітополі, де вже зафіксовано два об'єкти, за якими призначено сертифікати. Хоча виплати за ними ще не проведені», – додав Козир.

За його словами, сама процедура верифікації майна та ТОТ досить складна і довга, «оскільки необхідно переконатися, що особа, яка виїхала з окупації і подала заявку, не була причетна до колабораційної діяльності». Також важливе питання наявності всіх необхідних документів.

Парламентарій акцентував, що держава відпрацьовує методи верифікації, щоб уникнути дублювання заявок або зловживань.

«Хоча робота комісій для оцінювання збитків у деяких регіонах поки що неможлива через активні бойові дії, люди зможуть внести інформацію про зруйноване майно в єдину систему, спираючись на свідчення родичів або сусідів. У майбутньому ці дані перевірять, але вже тепер люди можуть юридично зафіксувати свої втрати, що буде важливим кроком у процесі відшкодування», – резюмував народний депутат.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови № 473 від 19 квітня 2022 року, які дозволяють проводити обстеження зруйнованого житла на території бойових дій для отримання власниками компенсації.

Після оновлення нормативної бази та функціоналу програми єВідновлення члени комісій органів місцевого самоврядування в громадах, які знаходяться в зоні активних бойових дій, можуть опрацьовувати заяви громадян та нараховувати компенсацію.

Фото ілюстративне

Компенсація Тимчасова окупація Житло Тоту єВідновлення

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *