Мертвий павук у хлібі та скло в курячій грудці серед продуктів, знайдених у їжі

Мертвий павук, виявлений у буханці хліба, шматок скла в курячій грудці та великий шматок металу, знайдений у шоколадному печиві, є одними із сторонніх предметів, знайдених у непридатній їжі.

Управління з безпеки харчових продуктів Ірландії (FSAI) показало, що минулого року його консультаційна лінія отримала загалом 8596 скарг і запитів.

FSAI повідомила, що у 2024 році було 4996 скарг від споживачів, що на 13,7% більше порівняно з 4395 скаргами у 2023 році.

З 4996 скарг у 2024 році 32 відсотки стосувалися непридатної їжі, а 29 відсотків — підозри на харчове отруєння.

Цифри відображають загальну тенденцію до зростання за останнє десятиліття.

У FSAI заявили, що всі скарги розглядалися та розслідувалися харчовими інспекторами по всій країні.

У 2024 році найчастіше повідомляли про непридатну їжу, тобто їжу, небезпечну для споживання.

До непридатних харчових продуктів відноситься також забруднення сторонніми предметами.

  • Великий шматок гуми в протеїновому батончику
  • Мертвий павук у буханці чорного хліба
  • Шматочок скла в курячій грудці
  • Пачка мюслі, повна опаришів
  • Зубочистка в пакеті від чіпсів
  • Металева шпилька в розфасованих креветках
  • Шматок пластику в молочному коктейлі
  • Металевий цвях у їжі на винос
  • Равлик в ящику з-під винограду
  • Жива комаха в мисці буріто
  • Великий шматок металу в шоколадному печиві

Сторонні предмети в харчових продуктах, як правило, повідомляють про пластик, комах/павуків, волоски, скло, метал і каміння.

Приклади деяких скарг включають великий шматок гуми в білковому батончику; мертвий павук у буханці чорного хліба; шматочок скла в курячу грудку; пачка мюслі, повна опаришів; зубочистка в пакеті від чіпсів; металева шпилька в розфасованих креветках; шматочок пластику в молочному коктейлі; металевий цвях у їжі на винос; равлик в ящику з-під винограду; жива комаха в мисці буріто; і великий шматок металу в шоколадному печиві.

Інші скарги щодо непридатної їжі вказували на недоварене м’ясо, їжу, яку подають охолодженою, коли вона повинна бути гарячою, і їжу з «неприємним» смаком або запахом.

Друга категорія за частотою повідомлень стосувалася повідомлень про підозру на харчове отруєння, що становило 29 відсотків від загальної кількості скарг у 2024 році.

Це стало збільшенням порівняно з 23,3 відсотками скарг на харчові отруєння у 2023 році.

Третя категорія, про яку найчастіше повідомляли, пов’язана з поганими стандартами гігієни: повідомлення про гризунів, помічених на підприємствах; персонал не має відповідного одягу; недотримання правил особистої гігієни, коли персонал відкрито кашляє та чхає; персонал не миє руки та працює з їжею та грошима в однакових рукавичках; надмірна кількість мух і комах на харчових підприємствах; загальна неприбраність приміщень; їжа неправильно зберігається з недостатньо холодними холодильниками та морозильниками; їжа зберігається в ящиках на підлозі.

Розподіл усіх скарг включав 1597 скарг на непридатну їжу; 1449 з підозрою на харчове отруєння; 1 289 для гігієнічних норм, 169 для маркування; 156 підпадають під «інші»; 155 для інформації про алергени; та 81 скарга щодо незареєстрованого харчового бізнесу.

Грег Демпсі, виконавчий директор FSAI, підкреслив важливість подання скарг до FSAI, щоб можна було вирішити будь-які проблеми з безпекою харчових продуктів.

Він сказав: «Ми вітаємо споживачів і харчові підприємства, які звертаються до нас через нашу консультативну лінію.

«Люди, які повідомляють про невідповідну та небезпечну їжу та практику, є життєво важливими і є важливим компонентом, який підтримує роботу харчової інспекції для забезпечення найвищих стандартів і якості в харчовому ланцюгу.

«Збільшення кількості скарг на консультаційну лінію з року в рік відображає зростання обізнаності споживачів щодо важливості безпеки харчових продуктів, а також демонструє їх підхід нульової толерантності до низьких стандартів безпеки харчових продуктів і гігієни в харчових продуктах і в харчових приміщеннях.

«Підприємства харчової промисловості мають юридичне зобов’язання надавати безпечні харчові продукти, і дуже важливо, щоб підприємства харчової промисловості завжди дотримувались законодавства.

«Консультаційна лінія FSAI, яка підтримується комплексним веб-сайтом і навчальним порталом, є важливими ресурсами для харчової промисловості, і ми заохочуємо всіх операторів харчового бізнесу скористатися цими безкоштовними та доступними інструментами».

Sourse: breakingnews.ie

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *