Це велике питання: Гетманцев не знає, де взяти гроші на мобілізацію 400-500 тисяч осіб

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що особисто він не дуже уявляє собі, де взяти гроші на додаткову мобілізацію 400-500 тисяч осіб. Орієнтовна сума, яку вже підрахували колеги Гетманцева – 720 мільярдів гривень. Де їх знайти – “велике питання”. 

Про це Гетманцев розповів в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”. Він акцентує, що фінансовий аспект мобілізації є “великою проблемою”. 

Так, журналіст запитав у Гетманцева щодо фінансової сторони питання мобілізації. Представник медіа зазначив, що на призов слід витратити не менше 0,5% ВВП. При цьому цифри, які, наприклад, називала нардепка Роксолана Підласа – 720 мільярдів гривень – є значно більшими.  

Голова фінансового комітету зазначив, що в даному контексті йдеться про різні цифри.  Перша – це мобілізація додатково мінімум 0,5% ВВП по бюджету.

“Прогноз ВВП, на якому побудований бюджет-2024. – це 7463 млрд грн. Тобто 0,5% від нього – це додаткові 37,3 млрд грн доходної частини бюджету. Це параметр, про який ми вели розмову з МВФ та передбачили в оновленому Меморандумі. Це той ресурс, який повинен посилити наші спроможності фінансувати видатки та забезпечувати зміцнення стійкості державних фінансів”, – зазначає Гетманцев.

А от 720 мільярдів, про які казала Підласа – це вже інше питання. Дані видатки є орієнтовними, вважає Гетманцев. Тобто остаточної суми тут все ще немає.

“Чому орієнтовні? Тому що нам поки що невідомі остаточні розрахунки по мобілізації. Відповідний законопроєкт ще на розгляді… Скільки буде необхідно залучити людей відразу (у перший місяць-два), скільки протягом певного періоду (до кінця року чи далі), скільки усього і у які терміни? Скільки з них отримуватимуть зарплати з “бойовими нарахуваннями” у частинах на передовій, а скільки мобілізовуватимуть у тилові частини, чи нові частини, які формуватимуться як резерв? Сухопутні війська складаються з різних видів, які мають різну вартість і підготовки, і забезпечення, а отже і обсяги фінансування. Тому озвучені підрахунки – поки що приблизна цифра для розуміння загальних масштабів проблеми”, – каже Гетманцев.

Якщо йдеться про першу суму – то це не такі вже й великі кошти, вважає Гетманцев. А от з другою цифрою все набагато складніше.

“Так, це величезні гроші. І де їх взяти – це велике питання… Не виключаю, що будуть пропозиції щодо перегляду дохідної частини бюджету. Тут треба розуміти, що з одного боку, економіка дійсно не має потенціалу для підвищення ставок податків, але, з іншого боку, коли мова йде про фінансування армії, а отже про забезпечення найголовнішої цінності – безпеки життя, – хороших і “популярних” рішень у уряду не залишається. Є тільки складні”, – резюмував Гетманцев.

720 мільярдів гривень на мобілізацію: що це за сума

В даному випадку йдеться про допис депутатки Роксолани Підласи у Facebook. В ньому нардепами поділилася своїми з колегами підрахунками щодо того, скільки Україні доведеться витратити на мобілізацію ще 500 тисяч осіб.

“За нашими підрахунками… лише на навчання, виплати, харчування та одяг потрібно 332 мільярди гривень. Ще 400 мільярдів треба на закупівлю та модернізацію військової техніки”, – зазначила Підласа.

Виходить 732 мільярди гривень. Потім у ЗМІ ця цифра почала фігурувати в дещо зменшеному варіанті – 720 мільярдів. До речі, сам Гетманцев спочатку ці підрахунки розкритикував.

Нагадаємо, що останнім часом звучить теза про те, що Україні необхідно додатково мобілізувати в ЗСУ від 400 до 500 тисяч осіб. На цьому, за інформацією від влади, наголошують військові. А окремі бійці наголошують, що така цифра потрібна не взагалі, а прямо зараз, на цю зиму. 

Нагадаємо: Майстерність фальшивомонетників зросла в рази – підробити можуть будь-яку купюру, ще й так, що її приймають термінали поповнення. Як виявити фальшивку, розповідає фахівчиня з криміналістичної лабораторії Вікторія Куликовська.

Источник

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Один коментар

  1. Я не верила в магию и гадания до тех пор, пока не познакомилась с Марией. Моя семья переживала трудные времена из-за разногласий с моим мужем Борисом. Взгляды расходились, словно две параллельные линии, и наш брак страдал. Я испытывала отчаяние и беспокойство каждый день, пытаясь найти выход из этой ситуации, так ка близок уже был тот момент, когда муж должен был уйти из семьи.

    Однажды моя подруга посоветовала обратиться к знахарке Марии, которая якобы обладает удивительным даром читать гадание на воске. Сначала я была скептически настроена, но отчаяние подталкивало меня к попытке. Я связалась с Марией через указанный на её сайте Вайбер и описала ей нашу проблему.

    Мария проявила крайнее внимание к моей истории и предложила свою помощь гаданием на воске, Мария не только прочитала те знаки, которые явно указывали на причины наших конфликтов, но и дала мудрые рекомендации, как изменить ситуацию.

    Я следовала её советам, и результаты не заставили себя ждать. Моя семья начала снова находить общий язык, мои отношения с мужем стали гораздо теплее и ближе. Я испытываю огромную благодарность Марии за её помощь и поддержку в самый тяжелый для нас период. Её профессионализм и доброта заслуживают высших похвал.

    Всем, кто столкнулся с подобными проблемами, я настоятельно рекомендую обратиться к знахарке Марии. Её контактная информация доступна на сайте https://znaharkamariya.com.ua/ или можно позвонить Марии по вайберу +380976592407.
    Верьте в магию добра и возможность изменить свою жизнь к лучшему!

    No votes yet.
    Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *