Чи будуть масові відключення світла взимку: прогноз директора Yasno

У новому опалювальному сезоні українцям варто сподіватися на відсутність морозів, адже саме погода впливатиме на те, чи буде світло у помешканнях громадян. Про це сказав в інтерв’ю генеральний директор компанії Yasno, яка входить до групи ДТЕК, Сергій Коваленко.

“Кожні 5 градусів морозу підвищують споживання електроенергії на 200 МВт. Тобто, місто витрачає більше електроенергії, а навантаження на енергосистему збільшується”, — сказав він. 

За словами Коваленка, минула зима видалася складною, але без сильних морозів.

“Так, вночі могло бути до -12, але вдень температура повітря підвищувалася до -2 або +3 градусів. Але не було таких довгих періодів з морозами. Це важливо, адже взимку потрібно боятися не відключень світла. Так, це важко, незвично, але прожити можна. А ось без тепла будинок просто промерзне та й усе”, — пояснив він.

Коваленко також зазначив, що до повномасштабного вторгнення Україна була профіцитною державою — виробляла більше електроенергії, ніж споживало населення. Але у перші дні війни наша країна втратила великий генераційний об’єм.

“Тому навіть без обстрілів у нас у деякі місяці, коли було дуже холодно або дуже спекотно, нам не вистачало електроенергії. Бо зростало споживання, а ми через війну перетворилися на дефіцитну державу. В останньому опалювальному сезоні дуже багато генераційних об’єктів ми втратили”, — підкреслив Сергій Коваленко.

Зазначимо, що на думку директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка, зима 2023-2023 буде дуже складною, оскільки знищене минулої зими обладнання не можна відновити за рік. Тому українцям варто придбати генератори та павербанки, аби підготуватися до можливих блекаутів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Внаслідок ракетного удару по центру Харкова пошкоджена лінія електропередачі, частину споживачів знеструмлено – у Міненерго розповіли подробиці
  • Які регіони України найбільше ризикують залишитись без тепла та світла взимку – прогноз експерта
  • Як працюватимуть лікарні в Україні під час блекаутів – відповідь МОЗ
  • В Мінсоцполітики розповіли, як найближчим часом зміняться державні виплати для українців

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *