Чи можливі в Україні блекаути через російські обстріли, розповідають в Міненерго

У разі масованих ударів окупантів по об’єктах енергосистеми України є загроза блекаутів. Однак вони не будуть тривалими. Енергетики готуються максимально швидко все відновлювати. 

Як сказав в ефірі телемарафону міністр енергетики України Герман Галущенко, енергетики проводять тренування на випадок обстрілів та масових вимкнень світла, проте спрогнозувати рівень, масштаб і вплив атак на роботу енергосистеми наразі доволі складно. Влада ухвалюватиме рішення ситуативно.

“Якщо будуть масовані удари, які завдадуть суттєвої шкоди енергосистемі, можливі блекаути, але ми готуємося максимально швидко відновлювати систему, аби вони були короткочасними. В нас немає ілюзії, що ворог не буде атакувати енергосистему. І тому зима буде важкою. Насамперед не з погляду енергетики, тому що система готова до проходження зими. Реалізовані такі проєкти захисту, які жодна країна у світі ще не реалізовувала. Ми готуємося до атак”, – розповів Галущенко.

На сьогодні в Україні вистачає потужностей, тому держава не тільки споживає власну електроенергію, а ще й експортує її — впродовж вересня експортували найбільше за 2023 рік. Далі ж – стежитимуть за балансом енергії.

“Якщо системі потрібна буде вся електроенергія, яка виробляється, то експорту не буде. Минулого року ми змушені були зупинити експорт 11 жовтня, наступного дня після масованого удару енергетиці. Пріоритет для міністерства — це забезпечення українських споживачів, а вже потім питання експорту”, – наголосив Галущенко.

Черговий блок АЕС вийшов з ремонту

На одній з АЕС на чотири дні раніше запланованого терміну вийшов з ремонту атомний блок. Це зміцнить енергосистему України додатковими 415 МВт потужності. 

“Атомна генерація минулої зими стала основою енергосистеми країни і залишатиметься такою цього опалювального сезону. Загалом електроенергії, яку генерують наші електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів. Працівники всіх видів генерації та розподільних мереж працюють 24/7, аби вчасно підготувати енергосистему до зими”, – зазначав Галущенко.

Варто додати, що це восьмий атомний блок, який відремонтували за період масштабної ремонтної кампанії в енергетиці. Ще один – дев’ятий – увімкнуть найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Павербанк, термоодяг та розваги: скільки коштує підготувати дитину до блекауту
  • Чи готові Київстар, Vodafone та Lifecell до роботи в умовах блекаутів – результати перевірки Нацкомісії
  • Якими будуть графіки відключень світла цієї зими – відповідь Укренерго

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *