Чи подешевшає в Україні бензин: стало відомо, що буде з цінами на пальне

В Україні після того, як ціни на нафту стали падати, припинилося подорожчання пального. Зокрема, минулого тижня еталонної марки Brent стрімко здешевшала, втративши в вартості 5 доларів за барель (до 84,74 долара за барель). На тлі цього очікується зниження цін на бензин в Україні. Однак експерти вважають, що це може статися не дуже скоро. 

Як передає Delo.UA, в Україні зниження вартості пального може бути відкладено. Однією з причин називають активізацію перевірок на кордоні на предмет походження пального. Аналітик профільного видання “НафтоРинок” Олександр Сіренко зауважив, що минулого тижня  гуртові ціни на дизпальне прискорили зменшення на тлі тривалого падіння зовнішнього ринку. Зокрема, станом на 6 жовтня, середня вартість дизпалива дрібним гуртом знизилася на 1,0% щодо п’ятниці 29 вересня, до 49,25 гривні за літр. 

Проте зменшення відпускної вартості дизельного пального стримується фізичною відсутністю ресурсу, придбаного за низькими котируваннями в умовах обмеженої пропозиції на тлі зростання попиту в період сезонного споживання. Крім того, надходження пального з ризикових напрямків, визначених Службою безпеки України, перевіряють додатково. 

“Обурені роботою митного контролю і відсутністю чіткого механізму при визначенні сумнівного товару, деякі з операторів вважають визначені строки очікування занизькими. Тим часом здебільшого ціни на ДП за наявністю ресурсу оголошували від 46,75-47,50 гривні за літр за прикордонними дунайськими базисами при  середньому рівні по Одеському регіону 47,71 гривні за літр”, – зазначив Сіренко.

Водночас минулого тижня (з 2 по 8 жовтня) в Україні знизилися середні ціни на бензин. Наприклад, середня вартість А-92 на 6 жовтня знизилась на 0,52% (–0,24 гривні за літр) до п’ятниці 29 вересня, до 45,55 гривні за літр, а А-95  –  на 0,98% (–0,47  гривні за літр), до 47,44 гривні за літр. 

Чи будуть на АЗС зменшувати ціни?

На думку експерта, на українських АЗС вже майже припинилося подорожчання. За його словами, лише невелика частка операторів здійснила коригування, додавши до деяких видів пального близько 20-80 копійок за літр. Експерт прогнозує, що деякі АЗС можуть вже цього тижня (9-15 жовтня) спробувати знизити вартість пального. 

Проте засновник компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін говорить, що тренд здешевшання нафти на глобальних ринках ще не дійшов до паливного ринку України. Він зауважив, що наші мережі АЗС мають запаси пального на близько два тижні, і ці запаси були куплені за високими цінами. Тому процес здешевшання пального на АЗС, вважає експерт, буде повільним і може розтягнутися аж до листопада. Проте і це лише за умови збереження ціни нафти.   

“Зниження цін на АЗС очікується невеликими перебіжками по 50 копійок за літр. Загальне зниження ціни становитиме 4 гривні за літр, при цьому на 1 гривню пальне може здешевшати в цьому місяці, а ще на 3 вже в листопаді”, – каже Льоушкін.

Ціни на пальне в Україні

Після повернення повного оподаткування на пальне в Україні ціни на бензин, дизель та автогаз почали зростати. За даними депутата Ярослава Железняка, станом на початок жовтня в Україні середні ціни на бензин А-95 у великих мережах становили 57-59 грн за літр. Крім того, на вартість пального вплинуло підвищення цін на світових ринках нафти. За попередні три місяці вони зросли на 25%. За прогнозами експертів, ціни на пальне в Україні можуть продовжити зростати.

Також депутат розповідав, що змінилося після скасування “акцизних пільг” на бензин. За словами Ярослава Железняка, за три місяці, як повернули повне оподаткування бензину, державний бюджет отримав близько 7,2 мільярда гривень на місяць. Тобто, за рік це повинно бути приблизно 84,4 мільярда гривень до державного бюджету.

“На жаль, я знаю як приймалося тоді у 2022-му рішення про скасування всього оподаткування пального. І це точно не було зроблено з популістичний мотивів. А дуже конкретні люди й в ОП і КМУ його протягнули. А потім допомогли закласти маржу деяким мережам. І думаю не з альтруїстичних мотивів. Ось така “взаємодія” вартувала Державі 84,5 млрд грн на рік”, – прокоментував Железняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як зросте вартість бензину на АЗС у жовтні: прогноз експертів
  • Експерт розповів, чого українцям чекати від цін на бензин
  • Чи очікувати українцям на дефіцит пального та на зростання цін – відповідь експерта

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *