Чому мобільна електростанція за 15 млн доларів від США протягом 7 місяців так і не запрацювала в Україні – Forbes

Уряд США ще в лютому подарував “Енергоатому” газову установку за 15 млн доларів. Проте вона досі не працює, попри сотні витрачених мільйонів на її запуск. Чому за сім місяців “Енергоатом” так і не зміг запустити цю електростанцію, розбиралося видання Forbes Ukraine.

Так, після того, як Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) подарувало “Енергоатому” газотурбінну мобільну електростанцію General Electric вартістю $15 млн, пройшло сім місяців. Ця електростанція мала допомогти Україні справлятися з наслідками ударів росії по енергетичній інфраструктурі. Проте, головна проблема в тому, що “Енергоатом” досі не зміг запустити цю електростанцію.

Мобільна електростанція General Electric

Така мала генерація має допомогти Україні ефективніше боротись із наслідками ударів росії по енергетичній інфраструктурі. Малі електростанції можна використовувати в містах для забезпечення жителів електроенергією, водою і теплом, на випадок масштабних відключень світла. Також ці електростанції можуть пришвидшити відновлення енергосистеми після блекауту.

Ще одна її перевага – малий час запуску, який вимірюється у днях. Для установки та запуску енергоблоку подібної теплової електростанції потрібно 11 днів.

“Встановлення цієї турбіни стане першим практичним кроком із реалізації стратегії Міністерства енергетики України щодо децентралізації енергосистеми та розбудови мереж малої генерації у нашій країні”, – заявив міністр енергетики Герман Галущенко 7 лютого під час урочистої передачі Україні газотурбінної установки.

В церемонії передачі установки 7 лютого також взяли участь посол США Бріджит Брінк, заступниця адміністратора USAID Ізабель Коулман та керівник “Енергоатома” Петро Котін.

Подібну газотурбінну мобільну електростанцію General Electric уряд США подарував Україні

Подібну газотурбінну мобільну електростанцію General Electric уряд США подарував Україні

Чому Енергоатом сім місяців не може запустити електростанцію

Цю електростанцію в найкоротші терміни (за 2,5 млн дол) двома авіарейсами з аеропорту Юма (США) до аеропорту Жешув (Польща) ще в лютому перевіз “Антонов”. Зараз він судиться з “Енергоатомом”, щоб отримати ці гроші, пише галузеве видання ExPro.

“Цей проєкт викликав багато запитань як до строків його реалізації, так і до вартості робіт, які закуповував “Енергоатом”, щоб доставити та встановити установку – понад $6 млн (перевезення, проєктування, монтаж)”, – пишуть журналісти.

Forbes поставив ці питання пресслужбі “Енергоатома”. Відповіді держкомпанії прокоментував Михайло Шустер, який до серпня 2020-го працював директором із закупівель в “Енергоатомі”, а зараз регулярно критикує керівництво держкомпанії. Також журналісти поспілкувались із консультантом, який допомагає західним партнерам встановити подібні газотурбінні електростанції в Україні, щоб порівняти заявлені вартості схожих проєктів. Він говорив анонімно, оскільки підписував договори про нерозголошення.

В пресслужбі “Енергоатома” сказано, що установку вже встановлено на проєктне місце, вона пройшла тестування. Зараз її приєднують до газотранспортної системи та електромережі, але щоб вона повноцінно запрацювала має надійти все обладнання, яке пообіцяла американська компанія Tetra Tech. Ця компанія є постачальником всього додаткового обладнання за цим проєктом: трансформатора, газового модуля, комірки 110 кВ, перемикача.

Проте “Енергоатом” дізнався, що установка не має всіх необхідних для її запуску модулів, лише 10 травня, коли в Україну прибув інженер Tetra Tech і українські фахівці змогли ознайомитися з вмістом поставки.

“Виявилося також, що General Electrik і Tetra Tech не мали на руках цього обладнання і збирали його по всьому світу. Газовий модуль ми отримали 1 вересня, трансформатор – в серпні. У нас досі немає модуля власних потреб та дизель-генератора”, – йдеться в повідомленні “Енергоатома”.

В середині вересня відбулася чергова зустріч із представниками Tetra Tech, які повідомили, що найближчим часом нададуть обладнання, тому “Енергоатом” розраховує запустити установку до кінця жовтня.

“Згідно з домовленостями, все обладнання нам передається як гуманітарна допомога. Якби ми отримали все обладнання в лютому, то за два-три місяці установка працювала б”, – повідомили в пресслужбі компанії.

Проте, за словами Шустера, “Енергоатом” не міг не знати, що саме було поставлено.

“Щоб зрозуміти, яке обладнання поставлено, не треба було чекати 10 травня, щоб відкрити коробки. З коробками йде опис вмісту комплекту, де перелічено все обладнання. Якщо припустити, що опис не був деталізований, то завжди можна звернутись до компанії-постачальника, яка протягом двох днів надасть детальний перелік”, – каже він.

Ще одне підтвердження, що “Енергоатому” була відома комплектація, – тендер на проєктування та будівельні роботи вартістю 128 млн грн.

“Підрядник мав закупити це все обладнання, крім трансформатора, – каже Шустер із посиланням на тендерну документацію. – Фактично вони валять на американців те, що є в договорі на Prozorro”.

За словами консультанта, який допомагає встановлювати в Україні подібні установки, проєктні роботи й встановлення їм обійшлись у близько 40 млн грн.

Чому мобільна електростанція за 15 млн доларів від США досі не працює в Україні - Forbes 2

Чому “Енергоатом” перевозив установку літаком, а не кораблем

“Енергоатом” заявив, що перевезення установки кораблем збільшило б строки поставки на два місяці.

“На той момент у нас кожен день був на рахунку. Завдання стояло – запустити установку якомога раніше. Якби ми знали, що установка буде не в повній комплектації, то тоді можна було б розглянути альтернативні способи доставки”, – йдеться у повідомленні.

Також там наголосили, що реалізація проєкту – це політична домовленість на рівні міністрів енергетики США та України в розпал зими. Ця установка – пілотний проєкт децентралізованої генерації.

“Ми мали її швидко підключити, показати, що вона працює, і весною отримати більше установок”, – сказали енергетики.

За словами Шустера, тільки розробка проєкту, пошук підрядників та підготовка місця для розміщення установки можуть займати не менше двох місяців. Якщо дійсно завдання було встановити її якомога швидше, то не зрозуміло, чому “Енергоатом” вирішив підключати її до лінії 110 кВ, що потребує трансформатора та іншого додаткового обладнання, оскільки на виході мобільна електростанція має напругу 11 кВ.

“Можна було б її одразу підключити до лінії 10 кВ, що зайняло б до 20 днів, – каже він. – Цей варіант знизив би можливості її застосування, проте політично все було б зроблено максимально швидко”.

Коли “Енергоатом” вирішив підʼєднати установку до лінії 110 кВ, то він мав негайно проінформувати про це американців та запросити потрібне обладнання, щоб зрозуміти терміни реалізації, каже Шустер. Тобто в рішення про приєднання до мережі 110 кВ було вже закладено відтермінування щонайменше на чотири місяці.

Саме це рішення потягнуло за собою необхідність перехідного блоку 11110 кВ, влаштування якого і є предметом контракту зі “Спецтеплоенергомонтаж”, зауважує Шустер. Ця компанія мала спроєктувати установку, закупити та змонтувати її.

“Звідки взялися претензії до американців – невідомо. Ймовірно, коли зрозуміли, що «Спецтеплоенергомонтаж» не в змозі виконати закупівлю. Вірогідно, це стало зрозуміло в червні або липні”, – каже Шустер.

Консультант, який допомагає західним партнерам запустити подібні газотурбінні електростанції в Україні, підтвердив, що переліт зі США непотрібний абсолютно. За його даними, розробка проєкту, будівництво фундаменту, закупівля обладнання – це 4–5 місяців. За цей час установка спокійно доїде кораблем, що в 10 разів дешевше, ніж літаком.

Чому Енергоатом обрав саме державний Антонов

“Антонов” – це державна компанія, яка була готова одразу виконати замовлення.

“На той момент ми не мали часу шукати альтернативу у вигляді приватного гравця. “Енергоатом” надав “Антонову” габарити установки: вага – 150 т, обʼєм – 840 кубометрів. “Антонов” виставив чек у $2,5 млн за два рейси”, – йдеться в повідомленні “Енергоатому”.

Ще одна причина, чому “Енергоатом” обрав саме таких підрядників, – ці компанії були готові працювати над проєктом навіть без авансових платежів, ідеться у повідомленні компанії.

“У “Енергоатома” досі не затверджено фінплан, тому ми не можемо розраховуватися з підрядниками, – заявили в компанії. – Ці компанії роблять усі роботи за власний кошт, розраховуючи, що ми оплатимо роботи в майбутньому”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Енергоатом звинувачує нардепа Железняка у брехні та вимагає від нього вибачень. У відповідь отримує нові звинувачення у корупції
  • Росія готується до ракетних обстрілів інфраструктури України взимку: розвідка Британії зробила тривожний прогноз
  • Блекаут в Україні: які регіони залишаться без світла і тепла взимку: прогноз експерта
  • Як будуть вимикати світло з 1 жовтня? Міненерго оприлюднило офіційне роз'яснення

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *