Ціна на цибулю в Україні б’ють всі рекорди – чому овоч стрімко подорожчав

На початку року в Україні значно подорожчала цибуля, ріст її вартості продовжився й у березні-травні. Відтак, ціни побили всі можливі рекорди. Сьогодні за кілограм цибулі просять 48-65 гривень, залежно від міста, хоча ще в січні вона коштувала близько 30 гривень.

Звісно, такого значного подорожчання цибулі українці не чекали. Люди шоковані, адже овоч продається за ціною справжнього делікатесу. Втім, серйозний дефіцит продовжує впливати на формування вартості цибулі й тепер, адже запаси овоча в Україні вичерпані.

Ключовою причиною дефіциту стала тимчасова окупація рф Херсонської області, де раніше вирощувалося 80% української цибулі. Крім того, через війну Миколаївська та Одеська області не змогли повноцінно зібрати врожай.

Внаслідок цих подій виник значний дефіцит цибулі на ринку. На початку 2023 року українські запаси цибулі були вичерпані, на їхнє місце прийшов імпорт, що й призвело до значного підвищення цін.

Скільки коштує цибуля сьогодні

Ціна цибулі сьогодні коливається у межах 48 – 65грн/кг. За такою або близькою до цієї ціни продають овоч у магазинах мереж АТБ, “Фора”, “Еко-маркет”.

Ціна цибулі. Мережа

Ціна цибулі. Мережа “Фора”

У

У “Еко-маркеті” за цибулю просять від 48 грн/кг. Скриншот: Інформатор

В АТБ за цибулю просять від 59 грн/кг. Скрфншот: Інформатор

В АТБ за цибулю просять від 59 грн/кг. Скриншот: Інформатор

Цибуля подорожчає ще більше

Ціни на цибулю ще більше зростуть, переконаний експерт з аграрних питань Михайло Апостол.

В Україні використано майже всі запаси цибулі і зараз йде пошук для закупівель на зовнішніх ринках. Україна – не єдиний покупець цього овочу, оскільки в Європі через посуху цибуля теж не вродила. Європа, яка постачала цибулю з Польщі та Нідерландів, зараз теж у пошуках цибулі, тому на зовнішніх ринках закупівельна ціна на неї досить висока, – сказав він у коментарі ТСН.

Вартість цибулі повернеться до по 20-25 гривень лише тоді, коли українські фермери зберуть урожай, тобто цієї осені.

Цього року посіяли цибулю навіть на Закарпатті, у Чернігівській та Одеській областях. Великі підприємства через місяць-півтора почнуть постачання. І зелена цибуля вже є – це зменшує попит на ріпчасту. Такого дефіциту, як цього року, не буде, – розповіла президент Асоціації виробників часнику, представниця нідерландської компанії з вирощування цибулі Gourmet Юліанна Мусса.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що Угорщина суттєво розширила список продуктів, які забороняє імпортувати з України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *