Ціни на бензин будут зростати, однак не перетнуть верхню межу: експерт розповів, до чого готуватися водіям

Роздрібні ціни на бензин наразі мають значний потенціал до зростання. Втім, вони навряд чи перетнуть позначку в 60 гривень за літр. 

Про це повідомив директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн. Свої думки експерт виклав у блозі на “Дзеркалі тижня”. 

“Половина ринку пального належить операторам із правильною “податковою” орієнтацією, тому вони змушені включати нові податки в ціни та реагувати на зміни зовнішньої кон’юнктури”, – пише Куюн. 

За його словами, з початку зростання цін на пальне (воно почалося в середині червня) станом на кінець серпня вартість бензину А-95 підвищилася на 13 гривень (до 47,25 грн за літр), а дизельного палива – на 13,25 гривень (до 46 грн за літр). Зазначимо, що тут йдеться про гуртові ціни, роздрібні зросли дещо більше.

“Динаміка цін цілком відповідає чинникам, які викликали їхнє зростання. Так, податкове навантаження на бензин збільшилося приблизно на 11 грн за літр, митна вартість за зазначений період — на 82 доларів/тонна, або на 2,7 грн за літр (із ПДВ). Для дизпалива податкове навантаження зросло на 7,5 грн за літр, а митна вартість — на 150 доларів/тонн, або 5,5 грн за літр”, – пояснює Куюн.

Чому змінюються ціни на бензин та як це аналізувати

Найбільш показовими є зміни саме на гуртовому ринку пального. Власне, тому експерти зазвичай пояснюють, користуючись цими цифрами. 

Справа в тому, що через російську агресію Україна фактично не має запасів бензину та дизпалива. Тому цей ринок найбільш оперативно реагує на ситуацію та кон’юнктуру. А от роздрібни ціни змінюються більш повільно.

Перш за все через те, що в них є певні запаси. По-друге, їх встановлюють самі оператори, до того ж роблять це на свій розсуд та не завжди доброчесно. Маючи за рахунок несплати податків меншу собівартість нафтопродукту й слабку прив’язку до світових котирувань через “внутрішнє виробництво”, періоди зростання цін вони використовують для збільшення реалізації.

“Навряд чи наявне відставання роздрібних цін на 4-5 грн за літр повною мірою описує потенціал для подальшого зростання. Вочевидь, новий ціновий рівень і близькість неприємної позначки у 60 грн за літр призведуть до скорочення націнки АЗС на 2-3 гривні. Відповідно, ймовірний потенціал подорожчання роздробу становить не більш як 2 гривні”, – резюмує Сергій Куюн. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Ціни на пальне в Україні за серпень зросли на 10%. На що чекати далі
  • Як змінюватимуться ціни на бензин та дизпальне найближчим часом: прогноз оператора ринку

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *