Ціни на рис різко зростуть: в чому причина

Індія, яка є найбільшим світовим експортером рису, вводить додаткові обмеження на його постачання. Через це ціни на життєво необхідну крупу зростуть в усіх країнах.

Про це повідомляє видання Bloomberg. Офіційна причина такої політики індійського уряду – забезпечення власної продовольчої безпеки.

Так, Індія ввела 20% мито на експортний рис. Крім того, було обмежено близько 80% продажів рису за кордоном. Ці нововведення вступили в силу негайно, що одразу ж викликало різке зростання цін в Азії.

“Цього місяця ціни на рис в Азії злетіли до найвищого рівня майже за 15 років і можуть зрости ще більше, що призведе до збільшення витрат для імпортерів, таких як Філіппіни та деякі африканські країни”, – пишуть журналісти.

Рис, нагадаємо, є основним повсякденним продуктом харчування приблизно для половини населення Землі. Через російську агресії ціни на продукти харчування в світі в цілому залишаються досить завищеними. До того ж глобальне потепління та зміни клімату загрожують новим врожаям та поставкам їжі. 

Індія обмежує експорт рису: чому та до чого призведе

В самій Індії ці зміни оцінюють здебільшого позитивно. Власне, так воно і є: для індійської економіки це великий плюс, однак для всіх інших країн – суттєвий мінус. Президент місцевої Асоціації експортерів рису Крішна Рао вважає, що завдяки цьому кроку внутрішні ціни знизяться, і це допоможе індійському уряду контролювати продовольчу інфляцію.

Окрім цього, не слід забувати, що “концентрованим продовженням економіки” завжди є політика. Наступного року Індію очікують вибори. Експерти кажуть, що вони можуть бути складними для влади: опозиційні партії об’єднуються в широку коаліцію проти прем’єра Нарендри Моді, якого все частіше звинувачують в авторитарних тенденціях. 

В цих умовах голова країни вдається до старого та перевіреного способу: протекціонізму. Зниження місцевих цін на продовольство є вкрай важливим для більшості населення Індії, 60-70% якого за стандартими ООН є бідними або дуже бідними. Таким чином Моді хоче “нагодувати народ” напередодні важливих виборів. 

Для всіх інших світових держав це означає ще більший зріст цін на продукти. Найбільшу небезпеку такі дії Нью-Делі становлять для найбідніших країн азіатського та африканського регіонів – аж до ризиків виникнення голоду. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Рис під забороною. Індія припиняє експорт рису, що загрожує його подорожчанням. Що буде з цінами на інші крупи
  • В Україні очікується сплеск цін на продукти харчування: чому та коли

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *