Деякі українці втратять до 50% пенсії: в яких випадках можна позбутися частини виплат

В Україні пенсіонери можуть втратити половину розміру своїх виплат. Відсоток відрахування може змінюватись від 20 до 50%. Це стосується насамперед тих, хто не сплачує аліменти й не відшкодовує збитки від розкрадання майна підприємств.

Як пише видання “На пенсії”, не більш ніж 50% із пенсії можуть відрахувати на утримання членів сім’ї (аліменти), відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств або організацій, відшкодування збитків, пов’язаних із заподіянням шкоди здоров’ю та смертю потерпілого, у випадку повернення отриманих зайвих сум заробітної плати. У зв’язку з іншими видами стягнень можуть відрахувати трохи більше за 20%.

Пенсіонеру, який відновив свою трудову або бізнес-діяльність, потрібно повідомити про це Пенсійному фонду України протягом 10 днів. Якщо цього не зробити, то в обов’язковому порядку доведеться повернути надмірно виплачені суми. Також ПФУ може ухвалити рішення про відрахування 20% від майбутніх пенсійних виплат із метою погашення заборгованості, якщо пенсіонер сам відмовляється повертати кошти. Повідомити про працевлаштування можна через подання відповідної заяви в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Як порахувати свою пенсію

Дізнатися розмір пенсії можна на порталі Пенсійного фонду України за допомогою калькулятора. Для цього потрібно авторизуватися на сайті, використовуючи кваліфікаційний електронний підпис (КЕП), Дія.Підпис чи BankID. Далі відкрийте розділ “Портал персональних послуг” і оберіть “Пенсійний калькулятор”. Усі дані, потрібні для розрахунку пенсії, у системі підтягуються автоматично. Не потрібно заповнювати вручну ні трудовий стаж, ні інформацію про місце роботи. 

У пенсійному кабінеті можна не тільки розрахувати пенсію, а й в один клік доплатити страхові внески, якщо ви хочете, щоб ваша пенсія була більша. Або ж допомогти вашим рідним отримувати більшу пенсію вже зараз, заплативши внески для меценатської пенсії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як відновити втрачене чи пошкоджене пенсійне посвідчення – покрокова інструкція
  • Пенсія у зв’язку з втратою годувальника: на які виплати можуть розраховувати родичі
  • Допомога для ветеранів: Кабмін запустив нові грантові програми для УБД
  • Українці можуть розрахувати розмір майбутньої пенсії онлайн – як це зробити

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *