До чого призведе анонсоване міністеркой соцполітики підвищення тарифів ЖКГ – прогноз економіста

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що Україна готова до впровадження рекомендації США. На це передбачили 50 мільярдів гривень. Сукупно з підвищенням мінімальної зарплати це може призвести до негативних наслідків для економіки України, вважає аудитор Михайло Крапивко. Інформатор розбирається, які саме. 

«Збільшення мінімальної зарплати, закладене в проєкт бюджету України на 2024 рік означає, що роботодавці будуть змшені сплачувати працівникам більше, а прибутки в нього не зростуть. Що він може зробити? З одного боку він може підняти ціни на свої товари та послуги, тобто — це стрибок інфляції, з іншого – він змушений скоротити витрати, тобто, скоротити персонал», – пояснює Михайло Крапивко.

На думку аудитора, ці процеси зрештою, спричинять збільшення безробіття, і деякі домогосподарства залишаться без прибутку. А підвищення тарифів на комунальні послуги, які є немалою частиною витрат бюджету родин, призведуть до збіднення громадян, адже грошей у більшості вистачатиме лише на продукти.

«Ось позиція рядового домогосподарства. Чоловік або служить у ЗСУ, або може ось-ось піти служити. Що робити дружині? В неї є варіант, наприклад, виїхати в ЄС. Що ми отримаємо? Еміграцію. Це знов знижує ВВП, знов дефіцит робочої сили, знов збільшення заробітної плати для того, щоби знайти працівників, і черговий виток інфляції»,- пояснює Михайло Крапивко.

Наразі в Україні багато факторів, які і без того, стимулюють інфляцію та відтік робочої сили, а також бізнес-еміграцію, каже експерт. Все це розгойдує стійкість гривні. Адже міграція та релокація бізнесу означає вивіз іноземної валюти за кордон.

“Релокация бізнесу збільшить попит на покупку іноземної валюти в Україні, і, відповідно, збільшить ціну іноземної валюти по відношенню до гривні. В результаті — девальвація національної валюти.”,- розповідає Михайло Крапивко.

Михайло Крапивко каже, що заяви Міністерства соцполітики України щодо передбачених субсидій для тих, хто не може самостійно сплачувати комунальні послуги, не варто сприймати як панацею. Адже право на фінансову допомогу від держави мають далеко не всі громадяни.

“Вони збільшать тарифи, умовно, для 1000 людей, а з них 200 – там у кращому випадку дадуть якусь подачку. Тобто, формально компенсатор існує, а реально він не перекриває витрати населення.”, – пояснює Михайло Крапивко.

Що говорять у Кабміні про підвищення тарифів

До завершення війни тарифи на тепло та воду підвищувати не треба, оскільки це ляже додатковим тягарем на населення. Про це заявляв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він наголошував, що національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалюючи рішення про збільшення на 32% тарифів на воду, з урядом не консультувалася. Шмигаль також зазначав, що у місцевих бюджетах наявні понад 150 мільярдів гривень, тобто є можливість забезпечувати додатковим фінансуванням комунальні підприємства, які постачають воду, і не підвищувати тарифи. 

Як рекомендації США можуть вплинути на підвищення тарифів ЖКГ

У понеділок, 25 вересня, Посольство США в Україні зробило заяву про те, що у рамках діалогу, що триває з Україною та сторонами, зацікавленими у майбутньому успіху України, Сполучені Штати надали запропонований перелік пріоритетних реформ для обговорення та зворотного зв’язку на Багатосторонній координаційній платформі донорів для України у Брюсселі.

«Цей перелік був наданий як основа для консультацій з урядом України та ключовими партнерами в рамках нашої незмінної підтримки України та її зусиль з інтеграції в Європу – мети, яку Сполучені Штати рішуче підтримують. Метою цих зусиль є визначення пріоритетів і консолідація кроків з реформування разом з Україною і ключовими зацікавленими сторонами», – йдеться у заяві посольства США в Україні. 

У Переліку на п’яти аркушах прописані кроки, які «пропонують» зробити Україні негайно, на протязі трьох, шести, дванадцяти та вісімнадцяти місяців. Зміни пропонується здійснити у сферах Наглядових рад Державних підприємств. Навіть не рекомендованими чи пріоритетними, а обов’язковими моментами з боку наших партнерів є питання, пов’язані з енергетикою та ресурсами. І це викликає особливу увагу тих, хто звик бачити між строк документів. 

«Впровадити план дій спрямований на лібералізацію тарифів на газ та електроенергію для кращого забезпечення енергозбереження та фінансової стійкості компаній та операторів, одночасно розробити схеми цільової підтримки для вразливих споживачів у контексті реформування системи субсидій на електроенергію», – зазначено у документі.

А першим пунктом документу є вказівка, за якою Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повинна «затвердити порядок, обсяг та періодичність подання інформації про торгівлю оптовими енергетичними продуктами, пов’язаної із законодавством щодо забезпечення доброчесності та прозорості оптового ринку електричної енергії».

Ганна Вернігорова

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Палата представників США схвалила виділення 300 млн доларів для України
  • Кабінет Міністрів готує важливе рішення для українців, які мають борги за електроенергію
  • Чи будуть блекаути? В ДТЕК пояснили, як енергетики готуються до складної зими
  • Посолка США анонсувала гарні новини у виробництві зброї для України: деталі

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *