Доходи зростають, але витрати теж: майже половині українців не вистачає щомісячного зарплати

Середня зарплата в Україні поступово зростає, проте через інфляцію та інші фактори витрати українців теж збільшуються. Зараз для нормального життя громадянам потрібно заробляти в середньому 12 750 гривень на одну особу. При цьому багатьом українців доходів не вистачає. 

Як передає видання “Фокус”, експерти з Інституту соціології НАН України провели опитування. 43,5% респондентів зазначили, що їхні прибутки менші за 12 750 гривень на особу. 25,8% відповіли, що їхні прибутки “дещо нижче”. При цьому лише 8,9% респондентів заявили, що заробляють більше за цю суму 21,9% опитаних має дохід якраз приблизно 12 750 гривень на місяць. 

Фото: Інститут соціології НАН України

Фото: Інститут соціології НАН України

Водночас за даними кадрового порталу Work.UA, середня зарплата в Україні за останній місяць зросла до 17,5 тисяч гривень. Проте варто враховувати, що це лише середній показник і дійсно далеко не кожен українець може заробляти понад 12 750 гривень на особу. Крім того, в родині можуть бути ті, хто не працює: наприклад, діти, пенсіонери тощо. 

Фото: Інститут соціології НАН України

Фото: Інститут соціології НАН України

Де платять більше?

Серед найоплачуваніших посад традиційно айтівці: вони в середньому можуть заробляти від 27 до 80 тисяч гривень на місяць. Також в цей топ входять водії-міжнародники: тут заробіток на місяць становить близько 42,5 тисяч гривень. Рієлтори в середньому можуть заробити 35 тисяч гривень. Водночас автоелектрики, автомеханіки, бурильники, головні інженери заробляють приблизно 30 тисяч гривень на місяць. 

Серед “аутсайдерів” по зарплатах такі вакансії: консьєрж, санітар, прибиральник, посудомийник, асистент ветеринарного лікаря, працівник лінії роздачі. На таких вакансіях пропонують від 6,7 до 11 тисяч гривень в середньому. Що стосується областей, де більша кількість запропонованих вакансій, то це:

  • Київська (33 283 вакансій).
  • Дніпропетровська (9 831).
  • Львівська (9 705).
  • Одеська (6 927).
  • Харківська (3 732).

Водночас директор консалтингової компанії “Михайлов та партнери” Віталій Михайлов зазначає, що 100 тисяч вакансій на провідних кадрових порталах – це дуже високий показник. Наприклад, у розпал пандемії коронавірусу вакансій було приблизно 35 тисяч, а в березні 2022 року (в період початку повномасштабної війни) – лише 6 тисяч. 

“Зараз такі перекоси стали ще більшими, й особливо це стосується кваліфікованих вузьких фахівців, білих комірців. По-перше, це пов’язано з війною: жінки поїхали за кордон, чоловіки пішли на фронт. Ринок потенційних претендентів на вакансії знизився на мільйони, до того ж відбувається перерозподіл робочої сили. Тож роботодавцю та робітнику знайти одне одного все складніше. По-друге, впливають світові тенденції, пов’язані з автоматизацією та роботизацією. Бізнес переходить в онлайн, все рухається у “безконтактному” напрямку, замість операторів і фахівців вже багато де працюють чат-боти. З робітничими спеціальностями все простіше. В Україні попит на робітників, які можуть будувати та відновлювати, тільки росте, і таку роботу знайти значно легше”, – додав Віталій Михайлов.

В Україні збільшать мінімальну зарплату

Український уряд схвалив підвищення мінімальної зарплати на наступний рік. Таким чином, мінімальна зарплата з 1 січня 2024 року збільшиться до 7,1 тисячі гривень, а з 1 квітня – до 8 тисяч гривень. Водночас треба враховувати, що податки теж зростають: фізичним особам-підприємцям (ФОП) доведеться платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) з 1 січня у розмірі 1562 грн, а з 1 квітня – 1760 грн. Зараз ЄСВ становить 1474 грн (22% від 6,7 тис. грн – мінімальної зарплати).

Це, зокрема, вплине на розмір прожиткового мінімуму та мінімальну пенсію. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в Україні в 2024 році очікується індексація пенсійних виплат. Уряд вже заклав це в Державний бюджет на 2024 рік. Згідно з проєктом, прожитковий мінімум наступного року становитиме 2 920 гривень. Таким чином, мінімальна пенсія зросте до 2361 грн, тобто порівняно з 2023 роком — на 268 грн (наразі 2 093 гривні). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Скільки заробляють мер Києва Кличко та його заступники
  • Що буде зі стажем і пенсією українців, які працюють на неповну ставку
  • Нові правила виплати зарплати та обмеження премій: що ще чекає на держслужбовців у 2024 році
  • У яких спеціалістів найбільша зарплата, на яких найбільший попит, та як зміниться ринок праці України восени: прогноз експертів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *