Економіка України зростає вперше з початку повномасштабної війни: причини та подробиці

Українська економіка, яка постраждала від війни, зросла у другому кварталі 2023 року на 19,5% у річному обчисленні. Це перше зростання з початку вторгнення росії в лютому 2022 року. Зростання було зумовлене, зокрема, зростанням внутрішнього споживання, оскільки українці адаптувалися до нових умов війни.

Про зростання економіки України пише видання Bloomberg. У ньому зауважили, що наразі прогноз оптимістичний.

За інформацією Державної служби статистики, різкого падіння впродовж кількох місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року і подальшого зниження 2023 року змінилась тенденція. У другому кварталі ВВП України підскочив на 19,5% у річному значенні.

Внутрішнє споживання серед населення також зростає. У виданні пишуть, що це наслідок адаптації українців до нових умов війни попри зруйновану інфраструктуру та знищену експортну економіку, включно з обсягом зернової продукції.

Bloomberg також пише, що Держстат відкладав публікацію звіту про стан економіки за другий квартал після кібератаки на установу. Нацбанк також оптимісти в економічних прогнозах. За їх припущенням, можливе зростання на 2,9% у 2023 році.

У статті зауважують, що прогноз НБУ є вирішальним показником для виплат за національними ВВП-варантами. Останній термін погашення яких настане у 2041 році.

На загал влада України має обов’язок сплати за цінними паперами. Проте, це варто робити лише толі, коли обсяг виробництва зростатиме на понад 3%. Водночас влада буде переглядати міжнародний борг 2024 року.

ВВП-варант

Цінний папір, виплата за яким залежить від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни називається ВВП-варантом. Якщо ВВП країни перевищує певний рівень, то власник ВВП-варанту отримує додаткову виплату.

ВВП-варанти випускаються урядами країн для залучення коштів на фінансування державних витрат. Вони є привабливим інструментом для інвесторів, оскільки пропонують можливість отримати додатковий дохід у разі зростання економіки.

Як працює ВВП-варант?

Переважно, як звичайна облігація, але з одним важливим винятком: виплата за ним залежить від ВВП країни. Припустимо, уряд країни випускає ВВП-варант з номіналом у 1000 гривень. Варант має строк погашення 5 років, і за ним передбачена фіксована купонна виплата в розмірі 5% річних.

Крім того, у варанті прописаний умовний рівень ВВП, який називається “пороговою величиною”. Якщо ВВП країни за підсумками року перевищить порогову величину, то власник ВВП-варанту отримає додаткову виплату в розмірі 5% від номіналу.

Або ж, якщо порогова величина становить 3%, а ВВП країни за підсумками року склав 5%. Тоді тримач ВВП-варанту отримає додаткову виплату в розмірі 50 гривень.Якщо економіка країни не зростає, то власник ВВП-варанту не отримає додаткову виплату.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Яким буде курс долара та євро в жовтні: прогноз економіста
  • Євро знову дешевшає, а долар дивує цифрами – НБУ встановив курс на 19 вересня
  • Надрегулювання, корупція та диктат НБУ: в чому небезпека законопроєкту влади про ринок фінпослуг
  • НБУ пом’якшив частину валютних обмежень: що зміниться

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *