Гендерна рівність: до 2030 року уряд планує зменшити різницю в зарплатні жінок та чоловіків на 5%

В українському уряді мають намір на 5% зменшити різницю в зарплатах між чоловіками та жінками. Задля цього вже навіть розробили та затвердили спеціальну стратегію. Наразі ця різниця складає 18,6%. 

Про нові кроки в сфері забезпечення гендерної рівності повідомляє пресслужба Міністерства економіки. Зазначається, що все це планують реалізувати до 2030 року. 

Так, зараз, згідно з даними уряду, середньостатистична українка отримає зарплатню на 18,6% нижчу, ніж пересічний українець чоловічої статі. Кабмін хоче, щоб в 2030 році така різниця становила лише 13,6% – тобто, на 5% менше. 

Зазначимо, що все це робиться за ініціативи та сприяння Олени Зеленської. Дружина українського президента каже, що займаючись даною справою, Україна наслідує інші західні держави.

“Як і більшість розвинених країн світу, Україна взяла на себе зобов’язання подолати гендерний розрив у оплаті праці за найближчі сім років. Російський напад поставив цю велику роботу під загрозу так само, як і всі сфери нашого життя, як і саме наше життя… Україна ухвалила принципове рішення – розвиватися попри війну. І держава з цього шляху не звертає попри те, що він подекуди замінований, подекуди доводиться долати його під обстрілами”, – зазначила Олена Зеленська.

Для втілення цієї мети в Мінекономіки розробили спеціальну стратегію. Уряд вже схвалив її.

“Завдяки імплементації Стратегії планується досягти трьох ключових цілей: удосконалити законодавство про рівну оплату праці, сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі та створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків”, – зазначається в прессрелізі Міністерства економіки.

Свою місію в профільному відомстві бачать ширше. Кажуть, що скорочення розриву в зарплатах – лише перший етап. А насправді таким чином впроваджуються “нові стандарти” суспільного життя України майбутнього. 

Розрив у зарплатах чоловіків та жінок – нагальна проблема України?

Насправді проблема того, що чоловіки нерідко отримують більше грошей, аніж жінки, є досить актуальною. Перш за все, цим питанням займаються в західному світі – однак перш за все з кон‘юнктурних причин політичної та суспільної адженди, а не з соціальної точки зору.

Що ж до України, то тут варто сказати, що ситуація з зарплатами в нас в принципі погана, незалежно від статі робітника. Навіть до війни ми офіційно були однією з найбідніших країн Європи. Наразі через російське вторгнення, значну кількість біженців трудового віку, стагнацію економіки та величезні військові витрати стан речей став ще гіршим. Уряд намагається індексувати зарплати та пенсії – за західні гроші у вигляді грантів та кредитів – однак ситуацію цим не вирішити, адже девальвація та інфляція національної валюти “скачуть” швидше, аніж зростає заробітня платня.

Проблема насправді полягає в принциповому розмежуванні деяких професій, якими займаються переважно або виключно чоловіки, або виключно жінки. Наприклад, в будівельній сфері найчастіше використовується фізична праця чоловіків. Українки або не працюють в таких галузях, або, природньо, отримують там значно менше – адже менше можуть зробити. В свою чергу, в переліку умовно “жіночих” професій, як-то майстрині манікюру, перукарі чи косметологи, чоловіки також отримуватимуть менше: по-перше, через їхню майже повну відсутність в цій професійній галузі, а по-друге, через вищий поріг входження в спеціальність. 

Зрештою, є безліч професій, в яких і чоловіки, і жінки можуть отримувати або одну й ту ж зарплатню, або жінкам платитимуть навіть більше – в залежності від їхніх навичок та здібностей. Ми, звичайно, не згадуватимемо незаконний бізнес на кшталт сфери сексуальних послуг – однак жінки-айтішниці, жінки на позиціях топ-менеджерів та керівників підприємств, жінки-бізнесвумен тощо – всі вони мають змогу заробляти так само, як чоловіки, або ж навіть і значно більше. 

Тож ліквідація впродовж аж 7 років різниці в зарплатах на всього лише 5% – справа, з однієї сторони, дійсно корисна. З іншої ж, уряду, можливо, варто було б задуматися над питаннями підняття економіки як такої, зниження регуляції бізнесу та ліквідації “податкової мафії”, повернення біженців задля “нового економічного дихання”, залучення інвестицій навіть попри війну (в тому числі ризикових інвесторів та спекулятивного капіталу) тощо. В такому контексті з‘являться передумови для зростання економічного потенціалу, розвитку вже існуючих та створення нових галузей в економіці – і, в підсумку, зростання зарплатні і для чоловіків, і для жінок. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У 2024 році у залізничників зарплата виросте на 10%: за якої умови
  • В Україні прогнозують збільшення зарплати: скільки зароблятимуть українці
  • Зарплати в ЄС: де платять найбільше та найменше і скільки можуть заробляти українці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *