Гетманцев назвав умови, за яких в Україні акциз на тютюн підвищать до рівня Євросоюзу

Голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, що підвищення акцизу на тютюн в Україні без боротьби з нелегальним ринком призведе до зворотних наслідків. За його думкою, це викличе ще більше зростання тіньового сектору. Він також вважає, що доцільно обговорювати збільшення ставок акцизів на рівні з ЄС лише за умови, якщо український тіньовий ринок скоротиться.

Про це він повідомив під час пресконференція щодо детінізації тютюнового ринку, яка відбулась 20 лютого. За його словами, спочатку треба подолати тіньовий ринок, а потім – підвищувати акциз.

“Все, що ми обговорюємо з приводу зрівняння ставок з рівнем ставок в ЄС, індексації цін до європейських тощо — все це доцільно обговорювати, коли наш нелегальний ринок буде меншим хоча б в два рази, ніж зараз. Бо інакше, якщо ми не вирішимо питання істотного зменшення нелегального ринку тютюну, а будемо навпаки щось підвищувати — ми отримаємо такий рівень нелегального ринку, який взагалі ніколи не поборемо”, – наголосив Гетманцев.

Він також зауважив, що саме у тютюновій сфері державі чинять шалений супротив. Зокрема, Гетманцев визначив, що у цій індустрії “велика корупція та зухвалість злочинців”.

Влада не може побороти тіньовий ринок тютюнових виробів

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у січні заявив, що українська влада має проблеми з нелегальним тютюновим ринком. Він додав, що переконливі успіхи з детінізації на ринку пального, алкоголю, грального бізнесу й торгівлі не повинні заспокоювати державу.

“Вочевидь, основним викликом на 2024 рік, попри перевищення плану з надходжень у 2023 році на 9,7 млрд грн (+21,3% рік до року), залишається ринок тютюну. Ситуація на ньому невтішна, і нам, владі, вочевидь, не вдалося поки що вирішити проблему нелегального тютюнового ринку попри всі наші зусилля”, – зазначив він у своєму офіційному Telegram-каналі.

Інформатор та Україна на часі: що подивитися на YouTube

Також слідкувати за матеріалами у відеоформаті ви можете на наших ютуб-каналах «Україна на часі», а також «Україна на часі Shorts». Там оперативно зʼявляються новини – від подій на фронті, політики та економіки до спорту, шоубізу та світської хроніки.Також ви можете дізнатися коментарі провідних експертів чи переглянути щоденні, щотижневі та навіть щомісячні підбірки головних новин.

У нашому відео інфраструктурний оглядач, Павло Авдокушин, поділиться враженнями від свого другого візиту до тунелю між станціями метро «Либідська» та «Деміївська». Він розгляне, чи стало більше води порівняно із першим візитом, оцінить зміни, які відбулися протягом 3 тижнів, і висловить свою думку щодо актуальних проблем. 

 

 

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *