Гранти для бізнесу. Як отримати від 40 тисяч до 8 мільйонів гривень через Дію

Українські підприємці можуть отримати грошову допомогу на відкриття або розвиток власного бізнесу. Зробити це можна через портал “Дія”, де є можливість подати заявки онлайн на грантові програми. Суми допомоги залежать окремо від кожної програми та вимог. 

Заявку на грант можна оформити на порталі “Дія”. Для цього заздалегідь треба підготувати бізнес-план. Цей документ необхідно буде закріпити разом зі своєю заявою. При цьому варто зазначити, що відправка заявки ще не гарантує отримання допомоги: гранти отримують ті, кого обирає організація, яка проводить відбір. 

Які бувають гранти для підприємців? За видами грошова допомога надається різна. Зокрема, є грантові програми загальні, які стосуються практично всіх сфер бізнесу. При цьому є програми, які стосуються конкретну галузь. Наприклад, грант на садівництво, створення переробного підприємства, розвиток програми енергозбереження тощо. 

Хто може подати заявку на гранти? Грошову допомогу на бізнес може отримати фізична особа підприємець, майбутні підприємці (якщо в людини ще немає власної справи), а також юридичні особи. Проте є певні обмеження. Подати заявку не можуть ті, хто має судові рішення за корупційними статтями Кримінального кодексу України, податкові борги, банкрутство, санкції, ведення діяльності на окупованій території або на території рф. 

Як подати заявку на грант:

  • Зареєструватися або авторизуватися на порталі Дія;
  • Обрати той грант, який вас цікавий;
  • Заповнити заяву;
  • Прикріпити бізнес-план;
  • Поставити електронний підпис;
  • Відправити заявку. 

Скільки можна отримати? На порталі Дія є великий перелік доступних грантових програм. Розмір грошової допомоги вказаний різний: десь це 4 тисячі євро, десь 40 тисяч гривень. Точна сума залежить від обраної програми.

Найбільшою за сумою виплати є програма для створення переробного підприємства від Міністерства економіки України. Тут можна отримати до 8 мільйонів гривень. Ці кошти отримувачі гранту зможуть витратити на придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання), доставку придбаного обладнання тощо. Рішення про надання гранту прийматиме Міністерство економіки. У випадку отримання гранту підприємець зобов’язаний:

  • створити від 25 робочих місць;
  • здійснювати діяльність не менше трьох років;
  • сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування працівників.

Допомога для бізнесу в Україні

Також повідомлялося, що в Україні запроваджено мікрогрантову програму від Helvetas Swiss Intercooperation. Метою програми є допомога Вимушено переміщеним переселенцям, які постраждали через війну та займаються власним бізнесом в Харківській або Дніпропетровській області. Переможцям конкурсу нададуть мікрогранти: йдеться про суму в розмірі 130 тисяч гривень. Гранти видаватимуть на сферу краси, креативну сферу, швейну справу та інші напрямки бізнесу.

В Україні є пільги та фінансова допомога для учасників бойових дій. Громадяни зі статусом УБД, а також їхні чоловіки або жінки можуть отримати грант від держави на розвиток власного бізнесу. Йдеться про програму “єРобота”. На допомогу до 250 тисяч гривень можуть подати заявку лише ветерани. При цьому на допомогу до 500 тисяч гривень можуть подавати заявку також і дружини або чоловіки учасників бойових дій. При цьому грант в розмірі мільйона гривень доступний лише тим, хто є підприємцем не менш ніж три роки. 

“При отриманні грантів на суму 500 тисяч грн та 1 мільйон грн програма єРобота покриває 70% від вартості проєкту, а решту 30% — сам отримувач. Також обов’язковою умовою є створення від 1 до 4 робочих місць залежно від типу гранту”, – зазначають в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Виплати ВПО: у Кабміні пояснили, чи відновлять грошову допомогу українцям, які повернуться з-за кордону
  • Нестабільна оплата, самотність, навантаження: 9 причин, чому фріланс – це небезпечно
  • Які виплати отримують вагітні жінки в декреті в Україні – як розрахувати розмір допомоги
  • Допомога для ветеранів: Кабмін запустив нові грантові програми для УБД

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *