“Я не веду переговорів з терористами”: прем’єр Болгарії розкритикував фермерів, які виступають проти імпорту українського зерна

Фермери в Болгарії готуються до масових протестів та блокад – в тому числі прикордонних переходів. Все через відмову болгарського уряду продовжувати ембарго на імпорт українського зерна. Така реакція викликала розчарування та роздратованість у влади в Софіїї. 

Прем’єр-міністр Ніколай Дєнков навіть порівняв фермерів з терористами. Про це повідомляє видання БНР. 

Так, представники аграрного сектора країни заявляють про відсутність підтримки з боку держави. Однак уряд зазначає, що такі заяви є “абсолютно неспроможними”. 

Окрім цього, Дєнков обвинувачує фермерів у свого роду “євроскептицизмі”. При цьому він нагадує, що країна не має права ослухатися рекомендацій Євросоюзу через те, що останній дуже активно допомогає Болгарії. 

“Представники сектору (аграрного – ред.) не можуть зі зневагою ставитися до європейських вимог з огляду на те, що трактори, якими вони хочуть перекрити дороги, куплені за європейські кошти, вони не можуть казати, що Європа їх не цікавить, коли більша частина коштів, які вони отримують у вигляді субсидій і допомоги, є європейськими”, – заявив Дєнков.

Також політик радить фермерам взагалі відмовитися від грошей з Євросоюзу. Після цього вони вже матимуть моральне право протестувати проти відміни ембарго на українське зерно. 

Нарешті в Дєнкова спитали про можливість особистої зустрічі з обуреними аграріями. 

“Я не веду переговорів із терористами”, – коротко відповів голова болгарського уряду. 

Ембарго на українське зерно: що коїться

Нагадаємо, що останнім часом навколо зерна з України відбувається якась вже відверто нездорова історія. Спробуємо відновити всю послідовність подій. 

З липня минулого року діяла зернова угода між Україною, Туреччиною та ООН з одного боку і ООН, Туреччиною та росією з іншого. Влада в кремлі з самого початку саботувала зернову угоду, то подовжуючи, то припиняючи її дію на власний розсуд. З початку липня 2023 року країна-агресорка взагалі перестала пускати судна до портів України.

17 липня зернова угода була офіційно розірвана з боку рф в односторонньому порядку. Паралельно з цим вже з весни поточного року наші найближчі сусіди та партнери (перш за все Польща) перестали пускати на свою територію наше збіжжя. Причому деякі країни, як та ж сама Польща, заборонили не тільки імпорт, але й навіть чомусь транзит. 

Така синхронність дій партнерів та ворога викликає певні підозри. Втім, навряд чи існує якась сепаратна домовленість між східноєвропейськими державами та москвою. Скоріше за все, тут превалює виключно економічний прагматичний інтерес – вибити нашу країну зі світових зернових ринків. Не варто також забувати, що в Польщі скоро пройдуть вибори, і в якості політтехнології правляча партія Варшави експлуатує націоналістичну та протекціоністську риторику. 

Втім, “лід тронувся” першим саме в Болгарії. 14 вересня уряд заявив, що не стане продовжувати ембарго на імпорт нашого зерна. Трохи пізніше обмеження закликала зняти і Єврокомісія, яка до того мовчала. Однак такі дії, як ми бачимо, викликали різкий спротив болгарських фермерів, а судячи з жорсткої риторики уряду, який прямо називає власних виробників “терористами”, ми спостерігаємо початок серйозної політичної кризи в Болгарії. 

Як би там не було, рішення Софії в наших інтересах. Україні критично потрібно максимально розвивати альтернативні шляхи зернових поставок в контексті блокування росією чорноморської акваторії. Якщо цього не зробити, українське селянство ризикує банально “загнутися” від нерентабельності та безглуздості сільськогосподарської справи, а економіка недоотримає мільярди доларів в час, коли важлива та необхідна буквально кожна копійка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Єврокомісія скасувала ембарго на імпорт українського зерна: три країни ЄС його проігнорують
  • Україна готується розблокувати всі свої порти: яким чином і чому це важливо
  • Парламент Болгарії дозволив імпорт зерна з України: подробиці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *