Як повернення податків мирного часу вплине на ціни в Україні: прогноз Олександра Охріменка

26 липня, президент України Володимир Зеленський підписав податковий законопроєкт №8401. Відтак з 1 серпня скасовується 2% єдиний податок також цей закон частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів. Попри значну критику прийняття цього закону, економіст Олександр Охріменко вважає, що значного подорожчання товарів та послуг він не викличе. 

“Ціни трішки підростуть, але не радикально. Коли повернули довоєнні податки на паливо, багато хто очікував стрімкого зростання цін. Казали, що паливо стане дорожчим десь на 20%. Воно дійсно подорожчало. Але на 5%. У цьому випадку ситуація буде подібною. Подорожчання буде, але воно не буде критичним. Нас завжди лякають страшними сценаріями. Але варто розуміти, що цей крок вимушений. В умовах війни, коли катастрофічно не вистачає грошей, інколи треба відмовлятися від пільг”, – сказав Олександр Охріменко.

Що змінює закон про податки мирного часу

30 червня після довгих дискусій Верховна рада підтримала в цілому податковий законопроєкт № 8401. Його прийняття є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ. “За” проголосувало 239 народних депутатів. 

Закон врегульовує перехід з 2% єдиного податку. Зокрема, платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування цього та вказати, на яку систему оподаткування він хоче перейти. Без цієї заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платника автоматично переведуть на систему, де він перебував до обрання 2% ЄП. 

Також новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%. Крім того, документ автоматично відновлює права та обов’язки платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена. 

Платникам, які у 2023 перейшли з 2% ЄП на загальну систему, нададуть можливість перейти повторно у цьому році на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. Водночас у разі подання заяви до 1 вересня, такий платник вважатиметься платником ЄП з 1 серпня поточного року. 

Закон частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. Також з 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій. Але від фінансової відповідальності за порушення з РРО звільнять (окрім як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчиненні на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій). 

Крім того, законопроєктом передбачено: 

  • “Технічний борг” (який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховувати під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;
  • збереження права добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій);
  • надання можливості ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Як раніше повідомляв Інформатор, аудитор Михайло Крапивко наголошував, що все це погіршить економічну ситуацію в Україні та остаточно знищить довіру бізнесу до держави. На його думку, вступ в дію цього закону призведе до негативних наслідків для економіки через посилення податкового тиску. Але найголовніше те, що вступ цього закону в дію призведе до зневірення бізнесу в обіцянках з боку держави.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *