Яка офіційна зарплата потрібна сьогодні, щоб отримати пенсію в 10 тис. грн

В Україні розмір пенсійної виплати залежить від індивідуальних факторів. Зокрема, від того, яка заробітна плата була в громадянина, а також від страхового стажу. Стало відомо, скільки треба заробляти, щоб отримати гідні пенсійні виплати.     

Як передає Технофан, для того, щоб отримати більший розмір пенсії, страхові внески відповідно теж повинні бути більше. В Україні пенсіонери отримують виплати близько 29% від розміру зарплати. Наприклад, якщо це мінімальна зарплата (6 700 гривень), то пенсія вийде 2 093 гривні. Проте варто враховувати, що середня зарплата в Україні зараз становить вище 12-15 тисяч гривень. Значить, і внески громадяни роблять більші. 

Наприклад, якщо громадянин отримує зарплату 15-16 тисяч гривень на місяць, то пенсія вийде близько 4,5 тисяч гривень на місяць. Важливо, що це при врахуванні 35 років страхового стажу. Відповідно, для того, щоб отримувати пенсію понад 10 тисяч гривень – потрібно отримувати зарплату більш ніж 33 тисячі гривень. 

При цьому слід пам’ятати, що для виходу на пенсію в Україні цьогоріч потрібно мати не менш ніж 30 років страхового стажу. Водночас вимоги поступово зростають: реформа передбачає, що в 2028 році українці зможуть мати пенсію лише з мінімум 35 роками страхового стажу. Варто також враховувати, що йдеться не про трудовий, а саме страховий стаж: тобто, період роботи, коли громадянин сплачує податки. Це значить, що без гідної пенсії ризикують залишитися ті громадяни, які отримують зарплати “в конвертах”. 

Пенсії в Україні

Слід нагадати, що українці можуть онлайн перевіряти, чи нараховується їм страховий стаж. Тобто, перевірити, чи дійсно роботодавець сплачує податки за свого працівника. Зробити це можна через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. У меню “Мій страховий стаж” можна побачити актуальну інформацію. Проте важливо враховувати, що система показує лише стаж, набутий після 2004 року. Страховий стаж, набутий до 2004 року, потрібно підтверджувати за допомогою довідок з місця роботи або Трудової книжки.

Також в Україні активно працюють над запровадженням накопичувальної системи пенсій. Вона передбачає, що громадяни зможуть додатково робити накопичення для майбутніх виплат. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що пенсія повинна покривати певний відсоток  заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

“У всіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Якщо людина пропрацювала 30-35 років, то на пенсії вона має отримувати 40% від середнього рівня заробітку. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку”, – зауважила пані Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Копірайтер: як фрілансеру освоїти професію та заробляти класні гроші
  • На порталі Дія з'явився новий корисний сервіс на випадок втрати паперових документів: як скористатися
  • Виплати від ООН: що потрібно зробити пенсіонерам, щоб почали отримувати гроші в Приватбанку
  • Мільйони доларів виділені на грантові програми для України: як отримати гроші, які не потрібно повертати

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *