Керована гнучкість від НБУ: що це значить для українців та яким буде курс гривні

Починаючи з 3 жовтня НБУ скасував фіксований курс гривні. Вперше з початку повномасштабного вторгнення Нацбанк не буде тримати курс національної валюти на певному рівні та повертається до ринкового курсоутворення. Що зміниться для громадян та чи очікувати ажіотажу в обмінниках? 

Голова НБУ Андрій Пишний в дописі на своїй фб-сторінці пояснив, що керована гнучкість – це не про «відпустили курс у вільне плавання». Крім того, за його словами це новий механізм регуляції, не такий, що був до лютого 2022 року:

«НІ – НБУ не “відпустив курс” у вільне плавання та не повернувся до режиму плаваючого курсоутворення, що діяв до повномасштабної війни. Ураховуючи структурний дефіцит валюти на ринку та наявний в НБУ обсяг міжнародних резервів таке рішення навіть не розглядалося. НІ – правила встановлення курсу в тих сегментах ринку, де купує та продає валюту населення не зміняться. Уже майже півтора року курс на готівковому ринку та карткові курси банків не є фіксованими. За цей час вони як зростали, так і знижувалися. Загалом з початку року гривня на готівковому ринку зміцнилася на 7%», — з допису голови Національного банку України Андрія Пишного.

Що саме змінив НБУ?

НБУ тримав фіксований курс долара з першого дня повномасштабного російського вторгнення. Спочатку він складав 29,25 грн/дол. З липня 2022-го – 36,6 грн/дол. Купуючи валюту на міжбанківському валютному ринку банки не могли відхилятися від цих значень більш ніж на 1%. З 3 жовтня 2023 року курс залежатиме від попиту та пропозиції на Міжбанку. Але Нацбанк продовжить контролювати ситуацію та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит валюти. Простіше кажучи, повертається утворення курсу, що було раніше, але контролюватиметься, як під час початку великої війни.

Що стосується структурного дефіциту. Це середня різниця між попитом та пропозицією валюти на ринку, пояснив під час брифінгу заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Цей дефіцит не є постійним. Наприкінці минулого року було $3 млрд на місяць, весною-влітку – $1,5-2 млрд, зараз – понад $2 млрд. Структурний дефіцит $3 млрд на місяць означає $150 млн на день. Таку суму готовий щоденно покривати Нацбанк, говорить Ніколайчук.

«Якщо одного дня дефіцит буде $100 млн, а іншого $200 млн, то і курс рухатиметься відповідно – або у бік укріплення, або в бік послаблення», – пояснює він. 

Регулятор же обмежуватиме суттєві коливання. Тому, пояснюють економісти, не слід чекати різкого падіння чи зростання курсу. У цьому й полягає логіка керованості курсу, зазначив заступник голови НБУ. Для такого суттєвого впливу на ринок у Нацбанка є рекордні обсяги золотовалютних резервів – $40,4 млрд станом на кінець серпня. Ухвалюючи це рішення, регулятор врахував низку інших передумов, крім резервів, які дозволяють відмовитись від фіксованого курсу:

  • значне уповільнення інфляції (8,6%);
  • стійкість валютного ринку;
  • макрофінансова стабільність;
  • привабливі ставки за гривневими інструментами.

Чи піде курс долара вгору?

Оскільки віднині НБУ не буде встановлювати значення курсу долара директивно, дехто побоююється значного курсового скачку. Працівники регулятора пояснюють: значних коливань не слід очікувати. Адже в умовах керованої гнучкості курсу долара НБУ активно братиме участь на валютному ринку. Це означає, що регулятор готовий продавати золото-валютниі резерви, задовольняючи надмірний попит на долари для того, аби не допускати різких коливань курсу.

Динаміка зміни курсу долару на чорному ринку в Україні

Динаміка зміни курсу долара на чорному ринку в Україні

“Ну, якщо б вірити всьому написаному вчора деякими файсбук-експертами або навіть політиками, то сьогодні (після рішення НБУ) курс долара мав злітати до небес…. Але в реальності він майже не змінився. А якщо дивитися на динаміку за рік, то взагалі цікава картина виходить”, – прокоментував панічні прогнози народний депутат Ярослав Железняк.

Рішення керованої гнучкості спровокує хвилю валютних спекулянтів?

Ні! – впевнений економіст Михайло Крапивко. Перш за все, у нас залишився старий порядок купівлі-продажу валюти. Нововведення регулятора не впливають на цей процес. Змін до роботи готівкового ринку у Нацбанку не робили. Він працюватиме, як і працював.

«Для чого зроблений, для того, аби при митному оформлені експорту та імпорту застосовувався більш реальний курс, оскільки це впливає на оподаткування. Наразі ПДВ у нас був занижений. По факту, ми не доотримували кошти. Тому й маємо перейти на керований курс, щоб податки мита відповідали економічним реаліям всередині країни», – пояснює економіст Михайло Крапивко.

Ба більше, валютні спекулянти від обмежень мало залежать. Пригадайте, у 2022 році було два курси – офіційний та ринковий, вони значно відрізнялися. Але нині вони будуть однаковими, оскільки на курсоутворення впливатиме ринок, а не регулятор.

«За такого режиму готівковий валютний ринок працює вже майже півтора року, упродовж яких готівковий курс коливався в обидва боки – як зростав, так і знижувався. Зокрема, влітку цього року гривня зміцнилася до 37,2 грн/дол. Формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими ж правилами, що й раніше», – повідомляють в НБУ.

Як рішення НБУ вплине на курс гривні?

Коливання курсу можуть бути, кажуть експерти. Але це залежить від економічних тенденцій. Нацбанк може впливати на ці коливання, але не може їх повністю усунути. Наразі гривня є більш-менш стабільною, що дало змогу регулятору пом’якшити валютні обмеження.

Скасування фіксованого курсу – це лише перший крок до довоєнного режиму роботи валютного ринку. НБУ проводитиме лібералізацію поступово, аби українці знову звикали, що офіційний курс може змінюватися. Тому регулятор не зацікавлений допускати суттєвої девальвації гривні.

Економісти очікують в перші місяці після переходу до контрольовано-гнучкого курсу незначні коливання офіційного курсу. У цей період основною задачею Нацбанку буде продемонструвати, що гнучкість курсу не несе великих ризиків та ситуація знаходиться під контролем. Адже економічна ситуація й великі обсяги міжнародної підтримки не дають підстав очікувати різкої девальвації в найближчій перспективі.

До того ж, стрімке знецінення гривні може перекреслити попередні досягнення НБУ щодо приборкання інфляції, що підірве довіру до національної валюти. Останні місяці регулятор присвятив тому, аби підвищити привабливість гривневих активів, зокрема депозитів та ОВДП. Тому навряд чи він буде зацікавленим у тому, аби іноземна валюта знову стала привабливішою інвестицією. В середньостроковій перспективі НБУ, ймовірно, робитиме все можливе, аби темпи девальвації не перевищували дохідність гривневих активів. Тож, скоріш за все, офіційний курс цього року зросте несуттєво. Експерти прогнозують, що він може піднятися впритул до 40 грн за долар, але не перетне цієї позначки.

За розрахунками Dragon Capital офіційний курс наприкінці 2023 року коливатиметься між 36,6 грн та 37,5 грн за долар. У Concorde Capital вважають, що НБУ триматиме курс долара близьким до 36,6 грн до весни 2024 року.

Вороже ІПСО

Війна триває. Російська пропаганда вміє використовувати будь-який інфопривід собі на користь. Так, вже можна спостерігати за російськомовним сегментом інтернету, де “несеться” зрада про те, що Нацбанк не регулюватиме курс і він обов’язково суттєво зросте, а гривня обвалиться. Просто нагадаємо слова голови НБУ з початку тексту про те, що керована гнучкість не є “відпустили курс”. Не ведіться на росіянські ІПСО, що направленні на послаблені нашого суспільства та завжди перевіряйте інформацію.

Олена Тотель

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ скасовує фіксований курс валют: що це означає для економіки і громадян
  • Що буде з курсом євро в Україні в 2024 році: прогноз ринку з погляду трейдера
  • Українці скаржаться, що в касах банків їм видають старі та брудні долари: чому це проблема та як її вирішити
  • Український борщ: НБУ представив найсмачнішу монету України

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *