Київ втратив статус найдорожчого міста України: де нерухомість дорожча

Зазвичай найдорожча нерухомість саме на території столиці. Проте на цей раз інша область обігнала Київ. Стало відомо, де житло в Україні найдорожче і скільки доводиться платити покупцям. 

Як передає “Інтерфакс Україна”, такими даними поділилася директорка із розвитку бізнесу в ЛУН Олена Унаньян на архітектурно-будівельному Business Forum “Відновлення України. Модернізація і трансформація”. За її словами, ціни на житло, яке перебуває у процесі будівництва, тепер найдорожче не в Києві. Як виявилося, цьогоріч Львів обіграв столицю в цьому рейтингу. 

За словами Олени Унаньян, це вперше, коли Київ не на першому місці. Відрив невеличкий: у Львові середня ціна на житло, що перебуває в процесі будівництва, лише на 2% дорожче, якщо порівнювати з київськими цінами. Третє місце за середньою вартістю посів Ужгород (там це 42 тисячі гривень за квадратний метр). Водночас на четвертій сходинці Дніпро: середня вартість за квадратний метр там становить 41,6 тисячі гривень. Одеса посіла п’яту сходинку з 36,6 тисячі гривень за квадратний метр. 

За словами експертки, вже можна казати про умовну стабілізацію цін у всіх регіонах України за відносної активізації інтересу. Зокрема, відвідуваність порталу ЛУН (пошук нерухомості) зросла на 27% у третьому кварталі 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Якщо говорити про пропозицію, то станом на жовтень цього року в нашій державі в продажу перебувають близько 1 490 житлових комплексів. Відомо, що 55% з них ще перебувають у будівництві. 42% вже добудовані, а в 3% продаж триває попри зупинене будівництво. Станом  на жовтень 2023 року було 905, із них 89% продають, у 4% уже все розпродано, у 4% продаж зупинено, а 3% не розпочинали реалізацію.

Найактивнішим регіоном став столичний: це 224 житлових комплекси в області та 181 на території Києва. Це близько 27% від загальної пропозиції в Україні. В шестірку найкращих увійшли Львівська область із 240 ЖК, Одеська (134), Івано-Франківська (92), Хмельницька (89) і Тернопільська (80). Загалом ці шість областей забезпечують 70% пропозиції. 

“У Львівській області продано 24% усіх квартир, які було реалізовано в новобудовах України. Водночас у Львові – у півтора раза менше, ніж у Києві, житлових комплексів у продажу”, – зазначила Олена Унаньян.

Нерухомість в Україні

Раніше розповідалося проте, де в Україні найдорожчі квартири. У топ потрапили житлові комплекси Linden Luxury Residences та Taryan Towers у Києві, а також львівський Greenville House. У середньому там квартири можна придбати від 400 тисяч доларів. Водночас квартири з трьома-п’ятьма кімнатами в елітних житлових комплексах обійдуться покупцям приблизно від 4 до 6 мільйонів доларів та вище. При цьому варто враховувати, що точна вартість залежатиме від індивідуальних характеристик (наприклад, чи готовий ремонт в помешканні). 

Також експерти розповідали, де в Києві найдешевші однокімнатні квартири. Виявилося, що найбільша вартість однокімнатних квартир у Печерському районі (близько 4 992 706 гривень – тобто, 135 214 доларів). Найменша вартість однокімнатних квартир у Деснянському районі: там середня вартість становить 1 669 835 гривень (тобто, близько 45 223 доларів). Аналіз вартості житла у новобудові по районах Києва показує, що максимальні ціни у Печерському та Шевченківському районах і складають, відповідно, 227 256 гривень за метр квадратний та 158 372 гривень за метр квадратний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Скільки коштує купити чи орендувати квартиру в Києві та області: обзор ринку за підсумком вересня
  • У Києві та інших великих містах майже не будують нове житло: експерт назвав головні причини
  • Чому вартість оренди квартир в Києві стрімко зростає та скільки коштує житло в різних районах столиці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *