Коли бензин в Україні припине дорожчати – експерти поділилися прогнозом

В Україні після повернення довоєнних акцизів на нафтопродукти зросли ціни на бензин. У середньому фіксують подорожчання в середньому на 8-11 гривень за літр. При цьому така тенденція, на думку експертів, може тривати до кінця 2023 року. 

Як передає видання Gazeta.ua, ситуацію прокоментував економіст Борис Кушнірук. Зазначається, що вартість пального в Україні буде зростати й надалі. Зокрема, серед причин те, що на світовому ринку збільшується ціна на нафту, що відповідно впливає на вартість бензину. 

За словами економіста Бориса Кушнірука, саме через зростання цін на світовому ринку – ми бачимо подорожчання бензину і в Україні. Експерт пояснив, що деякі АЗС при цьому ухиляються від сплати податків та маніпулюють з ціною на бензин. У результаті виходить, що на деяких АЗС пальне нібито дешевше, проте насправді це не акції. Тут два варіанти, пояснив експерт: або пальне неякісне, або АЗС ухиляється від податків.

Економіст переконаний, що дорожчати бензин буде й далі. Проте сказати точно, на скільки підвищиться ціна, наразі практично неможливо. Тенденція з подорожчанням нафти на світовому ринку буде аж до кінця 2023 року, підкреслив Кушнірук, а значить – і бензин буде дорожчати ще цьогоріч. 

Слід зазначити, що бензин А-95 в середньому подорожчав на 33 копійки – до 54,2 грн/л. При цьому вартість А-95+ зросла на 45 коп. і становить наразі 56,94 грн/л. Водночас вартість дизельного вального піднялася на 31 копійку, до 53,98 грн/л. Такі зміни у вартості пального в Україні відбулися впродовж 15-18 вересня.

Чи буде в Україні дефіцит бензину?

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль раніше розповідав, яка ситуація з бензином в Україні. За словами голови уряду, дефіциту пального в Україні не передбачається. Він зазначив, що на ринку пального очікується спокійна ситуація. При цьому він додав, що урядовці регулярно обговорюють це питання на нараді Мінекономіки з представниками ключових мереж, які торгують дизелем та бензином.

Такої ж думки дотримується директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн. За його словами, ворог не спить, проте й в Україні все це прекрасно розуміють: ніхто не зберігає весь запас пального в одному місці. При цьому в Європі практикують “тікети”: це коли купувати треба не пальне, а опцію на його видачу спеціалізованим терміналом у разі потреби.

“Щодо рецедиву дефіциту через раптові атаки ворога скажу так: в атаки вірю, в дефіцит — ні. За рік побудована розгалужена та потужна система постачань, створений величезний флот бензовозів, укладені контракти та зацементовані маршрути. Зупинити це неможливо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Знижки на пальне WOG: ПриватБанк розповів, як зекономити на АЗС
  • У світі зростає дефіцит дизельного палива: Bloomberg назвав причини
  • Ціни на пальне в Україні зросли за тиждень: де і наскільки
  • На яких АЗС України безпечно заправлятися – перелік

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *