Майже як за весь 2022 рік – українці набрали понад півмільйона мікрокредитів за перші пів року 2023

За перші шість місяців 2023 року українці взяли 3 884 875 мікрокредитів на суму 18,4 мільярда гривень. В середньому українці беруть понад 600 тисяч таких позик щомісяця. Експерти поділилися оновленою статистикою щодо того, як громадяни користуються кредитами.

Про це повідомляє платформа “Опендатабот”. Зазначається, що на другому році повномасштабної війни кількість мікрокредитів в українців збільшується. При цьому зменшується середня сума позики. Якщо за перші шість місяців українці взяли мікрокредитів на 18,4 мільярда гривень, то за весь 2022 рік показник був 23,9 мільярда гривень. Тобто, лише за пів року громадяни взяли позик майже як за весь минулий рік. 

Експерти додають, що в 2023 році в середньому українці оформлюють понад 650 тисяч мікрокредитів за один місяць. Це практично в півтори рази більше, аніж статистика за минулий рік. При цьому поступово кількість таких позик зростає. Наприклад, у квітні-червні кількість мікрокредитів зросла на 7. Якщо порівнювати з минулим роком, то приріст дорівнює 18%. 

В середньому сума кредитів стала менша: тепер показник складає 4 564 гривні (хоча в першому кварталі було 4 931 гривня). Минулого року в той самий період середня сума становила 3 810 гривень. 

Загальний борг українців за мікрокредитами становить 8,9 мільярда гривень. Це на 22% менше за суму заборгованості, яка була на кінець першого півріччя 2022 року (11,4 мільярда гривень). 

Раніше голова Ради громадського контролю БЕБ, член ACAMS Тарас Котов пояснював, що найчастіше мікрокредити оформлюють вночі. Це здебільшого люди, які грають в казино. За словами експерта, це своєрідні дофамінові наркотики.

“Людина у стресі, у відчаї чи на піку залежності зазвичай недостатньо уважно читає умови надання кредиту, особливо якщо вони дуже розмиті та мають ряд положень, написаних дрібним шрифтом. Таким чином, навіть відносно невелика сума за кілька місяців може перетворитися на десятки тисяч гривень, виплатити які людина не в змозі, зважаючи на те, що під час війни швидко знайти роботу або налагодити постраждалий внаслідок бойових дій бізнес зовсім нелегко”, – підкреслив аналітик. 

Кредити під час війни

Раніше експерти радили бути уважними, коли справа доходить до мікрокредитів. Так, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Денис Папян пояснив, що серед плюсів мікрокредитів є швидкість, простота оформлення (достатньо лише надати паспорт). Однак є недоліки, зазначив експерт: високі процентні ставки у випадку прострочення, а також ризик неправомірних методів задля повернення боргу, які використовують колектори.

Водночас держава продовжує надавати кредити на житло. Громадяни можуть подати заявки через “Дія” та отримати доступну іпотеку під 7-8%. Важливо, що кредити за цією програмою видають не всі банки, проте в національних фінустановах зазвичай ця функція доступна. Зокрема, оформлюють ці договори через Ощадбанк та ПриватБанк тощо. 

Нагадаємо, раніше експерти пояснювали, чому в Україні зростає попит на споживчі кредити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі «Інформатор Live». Підписати на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *