На чому та як можна заробити прямо з дому: 10 порад для фрілансерів

Чимало людей думає про те, щоб залишити постійне місце роботи та зайнятися фрілансом. Проте цей шлях теж доволі непростий. Експерти поділилися порадами, які допоможуть організувати свою роботу та почати заробляти.

Як передає Ranktracker, є багато сфер діяльності, з якими можна розпочати фріланс. Тому практично кожен може обрати щось для себе. Серед популярних напрямків, зокрема: 

  • Копірайтинг – написання статей, дописів для блоків або вебконтенту;
  • Графічний дизайн – створення логотипів, розробка фірмового стилю тощо;
  • Веброзробка – створення вебпорталів;
  • Digital-маркетинг – управління соцмережами, налаштування інтернет-реклами тощо;
  • Консультація – експертна консультація клієнта на певну тему; Фотографія або відео – зйомка подій, обробка матеріалу тощо;
  • Переклад – переклад текстів, або робота з клієнтами з інших країн;
  • Позаштатна робота – ці фрілансери займаються поштою, плануванням зустрічей тощо;
  • Електронна комерція або дропшиппінг – оптимізація інтернет-магазинів, покращення функціональності та конфігурації платформи;
  • Онлайн-освіта – навчання в режимі онлайн за допомогою курсів або індивідуальних уроків. 

Як почати працювати на фрілансі?

Визначити свою нішу. Важливо, щоб це була справа, яка дійсно вам подобається: ентузіазм буде проявлятися в роботі й допоможе виділятися. Крім того, потрібно заздалегідь виявити прогалини та плюси в пропозиціях конкурентів. Це допоможе знайти прибуткову нішу.     

Проаналізувати ринок. На цьому етапі важливо проаналізувати конкурентів, а також почати визначати свою цільову аудиторію. Це допоможе покращити свої послуги та позиціонування, щоб виділитися на ринку і краще відповідати потребам клієнтів. 

Визначити цільову аудиторію. Тут потрібно враховувати демографічні та психографічні характеристики вашого ідеального клієнта. Зокрема, вік, стать, рівень доходу, місцезнаходження, освіту, погляди, цінності, інтереси та спосіб життя вашого потенційного клієнта. Завдяки цьому можна буде краще встановити зв’язок з клієнтом.   

Встановити цілі. Перед собою потрібно поставити досяжні цілі, які дадуть напрямок та мету бізнесу. Цілі важливо розрізняти на короткострокові та довгострокові. Наприклад, залучення нового клієнта, виконання певної кількості завдань щомісяця. 

Встановити ціноутворення. Для ефективного ціноутворення важливо врахувати кілька факторів. Зокрема,  свій рівень кваліфікації та досвід. Після цього варто вивчити ринкові ціни у вашій галузі та регіоні, щоб залишатися конкурентоспроможними.   

Ефективний маркетинг. Важливо регулярно створювати контент. Також не забувайте про силу соціальних мереж: співпрацюйте з іншими фрілансерами, відповідайте клієнтам і просіть їх про відгуки, щоб побудувати довіру.

Нетфворкінг та побудова відносин. Варто відвідувати заходи, які пов’язані з вашею сферою роботи, спілкуватися з потенційними клієнтами. Зокрема, буде корисно брати участь в онлайн-форумах або спільнотах, пов’язаних з вашою сферою діяльності.     

Сильне портфоліо. У портфоліо варто показати свої найкращі роботи. Ці роботи повинні демонструвати ваші навички та підкреслити досвід. Постійно оновлюйте портфоліо, щоб показувати, що ви розвиваєтесь.   

Обслуговування клієнтів. Експерти радять прагнути перевершити очікування клієнта. Це допоможе зробити так, щоб клієнт повертався знову і знову. Крім того, завдяки такому ставленню буде все більше позитивних відгуків.     

Підготовка до успіху. Фріланс передбачає необхідність сильної трудової етики та самовідданості. Тому варто бути заздалегідь готовими до того, що завдання будуть дуже різні. Також слід продумати, які будуть презентації клієнтам та як організувати виконання адміністративних обов’язків. 

Робота в Україні

Раніше експерти ділилися порадами для переселенців, які хочуть знайти роботу на новому місці проживання. Фахівці “Дія. Безбар’єрність” радять визначити критерії пошуку: заздалегідь скласти список вакансій, на які ви можете претендувати, продумати – скільки часу готові приділяти роботі. Також важливо грамотно скласти резюме: це може вплинути на рішення роботодавця, адже резюме формує перше враження про людину. Експерти також радять бути активними й шукати роботу одночасно на декількох платформах. 

Також повідомлялося, що українці стали менше цікавитися роботою за кордоном. Зазначається, що на ресурсі OLX Робота у Польщі кількість вакансій складає майже 175 тисяч, кількість відгуків на них — 4,3 мільйона. У Румунії число пропозицій роботи — 41 тисяча, кількість відгуків від користувачів 724 тисячі. Станом на серпень 2023 року  кількість вакансій за кордоном на українському сайті скоротилась на 45% у порівнянні з довоєнним 2021 роком. Водночас разом із попитом на роботу за кордоном на таких вакансіях змінився і рівень зарплати: у 2023 році медіанна зарплата значно зросла, у порівнянні з двома попередніми роками та становить 48 500 гривень. Один з факторів – зміна курсу гривні до долара. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Міфи про способи економії бензину, які шкодять автівці та збільшують витрати на пальне
  • Копірайтер: як фрілансеру освоїти професію та заробляти класні гроші
  • Знижки до 90% – в яких магазинах українцям можна заощадити з промокодами

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *