НБУ анулював ліцензії чотирьом небанковим фінустановам – серед них ломбард та компанія з мікрозаймів

11 серпня 2023 року комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг анулював ліцензії чотирьом небанківським фінансовим установам, а три – виключив з Державного реєстру фінансових установ. Це було зроблено на прохання заявників.

Як повідомляє пресслужба НБУ, на підставі власних заяв всі наявні ліцензії анулювали у:

  • у ПТ “Малюта і Компанія”-“Ломбард” (ЄДРПОУ 33705239);
  • у ТОВ “ФК “Аврора Стайл” (ЄДРПОУ 36798407);
  • у ТОВ “Фінансова компанія “Стратег” (ЄДРПОУ 40003578);
  • у ТОВ “ФК “Деметра Фінанс” (ЄДРПОУ 44439411).

А на підставі поданих документів з Державного реєстру фінансових установ виключили:

  • ТОВ «ФК «Аврора Стайл»;
  • ТОВ «ФК «Деметра Фінанс»;
  • ТОВ «ГлобалМані».

Навесні Національний банк України анулював ліцензії чотирьом небанківським фінансовим установам, а ще шість — виключив з Державного реєстру фінансових установ. Йшлося про ТОВ “Інком фінанс” та ПТ “Ломбард “Карат”, ТОВ “Коллект центр” та ТОВ “Кліринг фінанс”. Окрім цього, чотири небанківські фінансові установи було виключено з Державного реєстру фінансових установ, а це ТДВ «Рік-автогрант»; ТОВ «Пульман фінанс»; ПТ “Ломбард Сміла-кредие-центр»; ТОВ «Сузір’я фінанс».

Зміна регулятора ринку небанківських фінансових послуг

До липня 2020 року регулятором у сфері ринків небанківських фінансових послуг була Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, опісля — регулятором ринку обрали Національний банк України. Останній, як новий регулятор, активно розробляє пропозиції до ключових законів регулювання ринків небанківських фінансових послуг й розробляє зміни до Законів України «Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг», «Про кредитні спілки», «Про страхування», «Про фінансові компанії» «Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів», «Про страхову дистрибуцію».

Зазначимо, у вересні – грудні 2023 року, податківці збираються перевірити 60 фінансових установ. Цю необхідність державна податкова служба запланувала у зв’язку із тим, що парламент з 1 серпня скасував мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. На перевірки очікують 8 платіжних компаній, 6 компаній кредитування, 2 компанії зі сфери факторингу і кредитування, 5 компаній зі сфери факторингу і лізингу, 3 компанії з управління активами,  3 ломбарди, 12 фінансових компаній, 21 інвестиційний фонд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *