НБУ оновив курс валют на 5 вересня – євро продовжує падати, а долар дивує курсом

Національний банк України встановив оновлений курс валют на вівторок, 5 вересня. Якщо американський долар все ще лишається “на місці”, то європейська валюта продовжує падіння. 

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар все ще становить 36,57 гривні. Таким курс утримують вже доволі давно. Однак європейська валюта продовжує падати за курсом: станом на 5 вересня євро становить 39,50 гривні. Це на 12 копійок менше, якщо порівнювати з минулим банківським днем. 

Курс валют на 5 вересня:

  • долар США — 36,57;
  • євро — 39,50;
  • польський злотий — 8,8445;
  • швейцарський франк — 41,3812;
  • юань — 5,0297.

При цьому слід зауважити, що в обмінних пунктах продають або купують валюту за цінами, які можуть відрізнятися від офіційного курсу. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 5 вересня в середньому долар продають за 37,84 гривні, а купують – за курсом 37,70 гривні. У випадку євро змін не відбулося: купівля в середньому відбувається за курсом 40,80 гривні, а продаж – за курсом 41,10 гривні за євро.

Прогнози експертів

Аналітики Dragon Capital раніше поділилися прогнозом щодо курсу валют на кінець 2023 року. Експерти вважають, що долар не перетне позначку в 40 гривень і залишиться приблизно 39 гривень. При цьому раніше прогноз аналітиків був більш негативним: очікували, що наприкінці року курс долара буде на рівні 43 гривень. Експерти пояснили, що серед факторів, які покращили прогноз, наступне:

  • заходи Національного банку України, спрямовані на обмеження непродуктивного виведенню капіталу;
  • сезонне збільшення пропозиції іноземної валюти від аграріїв перед початком посівної;
  • стабілізація девальваційних очікувань населення та бізнесу.

Водночас в обмінних пунктах американський долар нерідко зростає в ціні. Аналітики пояснили, що це стається також через сезонність. Адже восени попит на валюту зростає. Серед причин також те, що аграрії обмінюють отримані від продажу нового врожаю гривні на долари й таким чином страхуються від можливої девальвації.

“До війни попит на готівкову іноземну валюту восени сезонно зростав і готівкова гривня дешевшала. У 2022 році готівковим ринком рухали девальваційні очікування і регуляторні заходи НБУ, тому фактор сезонності був непомітним. Оскільки валютний ринок оговтався від шоку війни і стабілізувався, можна очікувати, що в 2023 році відновиться сезонність, що призведе до незначного зниження готівкового курсу”, – вважає директорка аналітичного департаменту Dragon Capital Олена Білан.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Здайте непотрібні монети в Ощадбанк, ПриватБанк чи ПУМБ, щоб допомогти ЗСУ! Як приєднатися до акції "Щаслива гривня"
  • Дрібні монети та банкноти зразка до 2003 року за місяць вийдуть з обігу: куди звертатися для обміну
  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024
  • ПриватБанк пропонує придбати валюту в Приват24: як це зробити та на що звернути увагу

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *