Незадоволені зарплатами від 6 тисяч доларів і вище – айтівці розповіли, як змінилися їх доходи в період війни

Зазвичай у рейтингах професій з найбільшими зарплатами є спеціалісти зі сфери IT. Проте виявилося, що й на цю галузь серйозно вплинула повномасштабна війна. Стало відомо, як змінилися прибутки цих спеціалістів.

Таке опитування провели експерти DOU. Відомо, що опитали 12 746 айтівців. З них 84% задоволені тим, який зараз мають дохід. При цьому межа складає 500 доларів: тобто, показник менш ніж 500 доларів на місяць ці спеціалісти сприймають як “низький заробіток”. Таким чином, 62% айтівців, які мають таку зарплатню, незадоволені сумою. Серед тих, хто задоволений доходом, зарплати стартують від 6 тисяч доларів на місяць. 

Також серед тих, хто заробляє більш ніж 6 тисяч доларів, є 38%, які не повністю задоволені своїм заробітком. 28% айтівців, у яких щомісячний прибуток від 10 тисяч доларів, теж не повністю цим задоволені. Проте зазначається, що важливо враховувати досвід спеціалістів. Адже чим більше в спеціаліста досвіду, тим вищий заробіток він хоче мати. 

Зазначається, що фінансове становище працівників IT-галузі через війну стало гірше. Наразі 66% з них заробляють більше, аніж витрачають, хоча рік тому показник був 71%. 27% витрачають за місяць весь дохід. При цьому 7% витрачають більше, аніж заробляють. Підкреслюється, що негативний баланс мають переважно ті, хто заробляє менш ніж тисячу доларів на місяць.

За результатами опитування, більшість айтівців мають лише одну роботу. Додаткові проєкти беруть лише 23%. При цьому навіть серед айтівців, які заробляють від 10 тисяч доларів є 3% спеціалістів, які витрачають більше, аніж отримують прибутків.

Також експерти підкреслили, що за останній рік є такі тенденції:

  • Кількість айтівців у продукті та аутсорсі тепер рівна (по 40%);
  • 8% встигають працювати на кількох роботах;
  • 85% айтівців працюють у віддаленому режимі;
  • 4% айтівців розпочали роботу в галузі лише протягом останнього року;
  • 81% айтівців регулярно переказують гроші на донати для Збройних Сил України (близько 190 доларів на місяць в середньому кожен спеціаліст). 

Зарплати в Україні

Також в Україні розробили стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року. Зазначається, що за останні сім років розрив між зарплатами чоловіків та жінок скоротився на 7,4%. Тепер держава планує покращувати результати. 

“Розвиватимуть систему державних та приватних дитячих садочків. Ще у 2020 році ми досліджували, як доступ до дитсадків допоможе матерям на ринку праці і економіці країни. Тоді 53% опитаних нами жінок вказали, що відсутність альтернативи для догляду за дітьми (дитсадки, няні) заважає їм працевлаштуватися (29% з них обрали це як найважливіший чинник), – розповіли в Міністерстві економіки України. 

У Національному банку України спрогнозували, якою буде заробітна плата в Україні наступного року. Експерти очікують, що номінальна зарплатня зросте на 16,1%. При цьому реальні доходи – близько на 5,2%. Згідно з прогнозами Національного банку, в 2025 році заробітні плати українців стануть більше на 12,8%, номінально, а реальні доходи – на 5,4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • З юристів і економістів – у робітники. В Україні можна будет швидко підтвердити професійні навички, навіть якщо ви ніде не вчилися
  • В Україні підвищили зарплати бюджетникам на небезпечних територіях: хто отримає надбавку
  • До 40 тисяч гривень і більше: які вакансії в Києві пропонують студентам
  • У 4 областях України суттєво збільшилася зарплата: де саме та на скільки

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *