ООН пішла на поступки росії? ЗМІ розкрили деталі нового плану зернової угоди

Організація об‘єднаних націй (ООН) підготувала новий пакет з пропозиціями для москви щодо відновлення дії зернового коридору. Ці умови мають стати основою для повноцінного поновлення функціонування зернової угоди. 

Про це повідомляє турецьке видання Anadolu Ajansı. Судячи з усього, ООН хоче піти на значні поступки для рф.

Так, найбільш важливими елементами пакету є перепідключення до системи SWIFT європейської дочірньої компанії Россільгоспбанку. Також нібито планується виведення з-під санкцій заморожених активів російських компаній, які займалися виробництвом добрив в Євросоюзі. 

Зазначимо, що це з самого початку дії зернового коридору були основні умови рф. Вона, даючи свою згоду на участь в зерновій угоді, сподівалася (окрім, звичайно, заробітку) саме на часткове зняття санкцій проти себе. 

Журналісти зазначають, що інші формули, висунуті як альтернативи угоді, створюють проблеми з точки зору безпеки, а також банально дуже дорого коштують.

“(росія – ред.) заявляє, що занепокоєна тим, що зерно прямує до розвинених країн… Вона пропонує відправити 1 мільйон тонн зерна до Туреччини, яке буде відправлено до найменш розвинених країн, після обробки в Туреччині та за фінансової підтримки Катару”, – йдеться в матеріалі.

Тут йдеться про фактично “альтернативну зернову угоду”. Її в кремлі хочуть укласти разом з турецькою та катарською стороною.

Зернова угода: поточний стан і чи можливо її відновити

Нагадаємо, що росія в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської зернової ініціативи (більш відомої як “зернова угода”) ще 17 липня цього року. Офіційно москва стверджує, що причиною є невиконання тих обіцянок, які сторони-посередники (Туреччина та ООН) їй надавали. В той же час експерти кажуть, що насправді рф таким чином просто видавлює Україну з міжнародних зернових ринків. Цим пояснюються і постійні удари по нашій портовій інфраструктурі. 

Наразі відновлення дії зернової угоди здається, скоріше, не надто можливим. Втім, якщо ООН настільки прямо йде назустріч росії, то все може змінитися. До того ж можна помітити, що для світової спільноти відновлення коридору є дуже важливим: про це домовляється і президент Ердоган, про це говорять в ООН тощо.

Україні поновлення дії угоди також піде на користь. Через відсутність зернового коридору ми втрачаємо приблизно половину чи навіть більше нашого експорту зерна. А це мільярди доларів, які життєво необхідні нашій економіці, яка знаходиться в критичному стані через російську агресію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Путін хоче зернову угоду, але без України: про що з ним розмовлятиме Ердоган у Сочі
  • Після діалогу з рф Туреччина все одно хоче повернутися до зернової угоди: подробиці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *