Палата представників США прийняла тимчасовий бюджет: чи зникне допомога Україні

В американському парламенті наразі триває процес розгляду законопроєкту про “тимчасовий бюджет”. Це документ, який передбачає прийняття тимчасових рішень щодо фінансування державних видатків США. В ньому є (а точніше була) стаття про допомогу Україні – це викликало різку критику республіканської опозиції.

Зараз продовжується активна робота Конгресу, пише нардеп Ярослав Железняк. Проміжні результати вже є, і вони не надто втішні: Україна має всі шанси на деякий час втратити фінансування Вашингтону.

Так, наразі відомо, що Палата представників (нижня палата американського парламенту) проголосувала закон про бюджет на 45 наступних днів. Тобто, шатдауну цьогоріч, скоріше за все, не буде. Все б нічого, однак в цьому документі немає допомоги Україні. 

Це, звичайно, викликає в Києві несприйняття та тривожність. Однак таке ж саме несприйняття є і серед окремих політичних кіл США, адже у початковому вигляді парламентарі пропонували виділити Україні більше грошей (6,15 мільярдів доларів), ніж на допомогу американцям після стихійних лих (5,99 мільярдів доларів). 

“Наразі не було зрозуміло, чи прийме законопроект Палата представників і якою буде його (законопроєкту – ред.) доля в Сенаті. У Сенаті є набагато більша підтримка допомоги Україні, ніж у Палаті представників, і версія Сенату про тимчасове законодавство про витрати включає близько 6 мільярдів доларів для України та близько 6 мільярдів доларів для внутрішньої допомоги під час стихійних лих”, – зазначає Железняк.

Власне, Україна сподівалася на підтримку саме демократів Палати представників. Після запеклих дискусій Демократична партія дала своїм парламентарям право на “вільне голосування”. Для того, аби закон пройшов першу палату парламенту, потрібно було дві третини голосів. Врешті їх виявилося 335. 

Як ми бачимо, демократи під кінець обговорення вимушені були уступити республіканцями – точніше, частині Республіканської партії, адже 91 “респ” врешті проголосував проти законопроєкту. Та навіть при такому варіанті ще не факт, що документ в цілому підтримається сенаторами (другою палатою Конгресу). 

Тобто, кажучи простою мовою: шанси зберігти фінансування в нас досі є. Втім, варто бути готовими й до того, що на деякий час Вашингтон припинить давати нам гроші. Адже Америка останніми днями стояла перед черговою загрозою шатдауну, і республіканці в цьому контексті активно використовують наратив, що чинна адміністрація більше думає про українців, аніж про американців. 

Шатдауна в США не буде? Що коїться в Конгресі

Бюджетна епопея – явище, притаманне не лише українському парламенту в довоєнні роки. В Сполучених Штатах ухвалення бюджету нерідко набуває характеру справжніх політичних баталій. 2023 рік вчергове це підтвердив. 

Через специфіку економічної системи США стабільно ледь не кожен рік Америці загрожує шатдаун. Це призупинення роботи всіх державних органів до тих пір, допоки на них не буде затверджене необхідне фінансування. Простою мовою, на деякий час апарат Сполучених Штатів “зупиняється”, що викликає політичну кризу.

В чому ж проблема? Як ми вже зазначили, в специфічності самих США. Америка, як це не дивно для найбільшої економіки світу, багато в чому живе в борг. При ВВП в більше ніж 23 трильйони вони мають держборг в розмірі біля 32 трильйонів доларів. Цьому є багато причин. 

Так, США мають надвелику та дуже дорогу систему соціального забезпечення. Це країна з величезними військовими витратами по всьому світу. В Америці досить невеликі (порівняно з тією ж Західною Європою) податки, через що держава отримує менше зборів, ніж могла би. Згадуємо ще про масштабні інфраструктурні проєкти, фінансування міжнародних зобов’язань (зокрема, тієї ж України та нашої оборони), фінансування значного дефиціту тощо. 

Останнє, власне, і є проблемою. Коли державі не вистачає грошей, вона берег в борг на внутрішньому та зовнішньому ринках. Однак США – головний кредитор світу. До того ж, це єдиний конвертаційний центр долару – головної світової валюти. Тобто фактично США беруть в борг самі у себе. 

Важливо зауважити, що це зазвичай не є аж надто великою проблемою, особливо для країни з сильною економікою та чудовим кредитним рейтингом, як у США. Однак занадто високий рівень державного боргу може створювати проблеми з фінансовою стабільністю та вимагати додаткових зусиль для його обслуговування. І ось в цьому і криється виклик шатдауну: кожен рік ухвалення бюджету коштує Штатам величезних сил та виливається в серйозну політичну кризу і палкі дебати між демократами та республіканцями. 

Цьогоріч саме республіканці продавлювали викреслення України з видатків “тимчасового бюджету”. Врешті їм вдалося перемогти демократів у Палаті представників – однак в останній момент 91 республіканець (переважно з групи трампістів) проголосував проти навіть тої редакції законопроєкту, який Республіканська ж партія і продавлювала. Є аргументовані підозри, що як мінімум частина “респів” зацікавлена в шатдауні, який вдарить по всім США, однак створить проблеми перш за все адміністрації Байдена, куди входять демократи.

В історії США шатдаун ставався 20 разів. Як ми бачимо, цьогоріч його, скоріше за все, не станеться. Це явище взагалі-то не є дуже розповсюдженим – однак і чимось екстраординарним також.

Що таки з допомогою для України?

Для України залишаються два простих варіанти: власне, або допомогу нам таки узгодять, або ні. Шанси у відсотковому співвідношенні наразі розрахувати складно, однак є певні приводи вважати, що демократи таки зможуть продавити для нас додаткове фінансування – але вже в Сенаті, в якому законопроєкт повинні розглянути до 12:00 1 жовтня (19:00 за Києвом).

Втім, вже очевидно, що для демократів та адміністрації Байдена все це в будь-якому разі обернеться додатковим елементом внутрішньополітичної кризи. Якщо грошей Україні все ж не буде, це викличе певну кризу в наших відносинах та відносинах з деякими союзниками, а також не буде сприйнято частиною політичної еліти та електорату США. А у випадку, якщо фінансування нам таки продавлять, це викличе невдоволення республіканців та їхнього виборчого сегменту. Є також варіант, коли розгляд бюджету затягнеться – а це вже гарантований шатдаун.

Все це особливо недоречно для адміністрації Байдена напередодні президентських виборів 2024 року, а також дуже важливо для України – і не тільки в фінансовому плані. Тож “Інформатор” продовжить уважно спостерігати бюджетною епопеєю в США. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Палата представників США схвалила виділення 300 млн доларів для України
  • У США почалась боротьба за бюджет-2024: чому це важливо для України

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *