Пенсіонери можуть збільшити виплати на більш як 837 гривень – як оформити доплату

Українці похилого віку, які потребують догляду, мають право на додаткові виплати. Йдеться про щомісячну держдопомогу, яка додається до пенсії. Стало, хто має право на ці доплати та як їх отримати.

Як передає видання “На пенсії”, це допомога для пенсіонерів, які потребують постійного догляду, або досягли віку 80 років. Йдеться також про громадян, які не мають родичів, які є працездатними. Проте є винятки: деяким категоріям такі доплати не оформлять.

Експерти уточнили, що ця фінансова допомога не призначається пенсіонерам, які вже отримують надбавку з догляду. Також не вийде оформити цю доплату, якщо інші особи отримують фінансову допомогу за догляд за цією людиною. Те саме стосується доплат після травми на виробництві, виплати особам з інвалідністю тощо — в таких випадках додаткові кошти не нарахують. Важливо також пам’ятати, що ця надбавка надається лише тим громадянам, які отримують пенсію за віком.

Розмір цієї доплати становить 40% від прожиткового мінімуму (837 гривень). У випадку збільшення прожиткового мінімуму – і ця соцдопомога буде зростати. Для оформлення доплати необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання. Також потрібно надати такі документи

  • Заява на оформлення доплати;
  • Висновок медико-консультативної комісії, в якому зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду;
  • Паспорт;
  • Ідентифікаційний код (реєстраційний номер платника податків);
  • Витяг з Пенсійного фонду про те, що пенсіонер не отримує надбавку щодо догляду.

Пенсії в Україні

Українці, які тимчасово перебувають в Польщі, можуть отримувати свої соціальні виплати та пенсії. В Міністерстві соціальної політики пояснили, що для цього достатньо лише подати відповідну заяву до Укрпошти (це можна зробити онлайн на порталі Укрпошти, або в паперовому вигляді листом на адресу вул.Хрещатик, 22, м.Київ, 01001, Україна з приміткою на конверті “пенсія переказом”). Після обробки заяви переказ буде доставлений наступного місяця. При цьому виплати надходитимуть одразу в злотих. 

В Україні хочуть змінити правила індексації пенсійних виплат. Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. За її словами, чинна формула індексації пенсій дуже сильно занижує рівень реальної заробітної плати в Україні. Тому це потрібно змінювати, вважає Жолнович, щоб відновити справедливість. 

“Скажімо, пенсія в 2000-му в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно “відстає”, і це несправедливо”, — переконана міністерка соціальної політики. 

Нагадаємо, раніше в Ощадбанку пояснили, що потрібно зробити всім пенсіонерам, щоб не втратити свої виплати. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *