Повний ігнор: путін не дослухався до пропозиції Ердогана почати перемовини про продовження зернової угоди

Президент Туреччини Реджеп Ердоган звертався до російського диктатора володимира путіна з пропозицією поновити перемовини щодо майбутнього зернової угоди. Однак голова рф проігнорував запити від свого турецького колеги. 

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, посилаючись на джерела в політичних та дипломатичних колах. За інформацією журналістів, останніми тижнями лідер Туреччини неодноразово казав про те, що бажав би поновити експорт українського зерна через Чорне море. При цьому офіційних телефонних перемовин сторін щодо цього питання поки не було. 

Зараз Анкара шукає інші можливості для комунікації з москвою. Джерела WSJ стверджують, що останні дії Ердогана розізлили Кремль. Там дуже невдоволені тим, що президент Туреччини після розмови з Володимиром Зеленським вирішив повернути в Україну захисників “Азовсталі”. За попередніми домовленностями, до кінця війни вони мали залишатися в Туреччині. Окрім цього, Ердоган підтримав вступ Швеції до НАТО, що також негативно розцінили у москві. 

Зернова угода: поточний стан та перспективи 

Нагадаємо, що росія в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської зернової ініціативи (більш відомої як “зернова угода”) ще 17 липня. Офіційно москва стверджує, що причиною є невиконання тих обіцянок, які сторони-посередники (Туреччина та ООН) їй надавали. В той же час експерти кажуть, що насправді рф таким чином просто видавлює Україну з міжнародних зернових ринків. Цим пояснюються і постійні удари по нашій портовій інфраструктурі. 

Проблема полягає в тому, що рф погрожує топити всі кораблі, які входитимуть та виходитимуть з українських портів. В москві заявляють, що розцінюватимуть їх як військові цілі. При таких розкладах міжнародні страхові компанії просто не страхуватимуть подібні рейси. Фактично єдиний способ продовжити експорт зерна на сьогодні – це вивозити його до ЄС автомобілями та залізницею. 

Раніше ми розказували, яким чином можна врятувати наш зерновий експорт після зриву угоди. 

Також “Інформатор” писав про те, що на Заході були готові підключити один з російських банків до SWIFT задля пролонгації зернової угоди. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *