Приміщення заводу «Азот» у Черкасах продають через борги Фірташа перед російським банком: як так можливо?

Майно заводу «Азот» у Черкасах продають на аукціоні з продажу активів АТ «МР БАНК» (колишній «Сбербанк»), який ліквідується українським Фондом гарантування вкладів. Нагадаємо, що у 2022 році уряд ухвалив рішення про вилучення корпоративних прав і фінансових активів, які повністю або частково належать резидентам Росії. І погодив примусове вилучення активів МР Банку (ексСбербанку – «дочка» «Сбербанку» Росії) та Промінвестбанку («дочка» ВЕБ). Що продають та до чого тут Дмитро Фірташ? 

У 2023 році на продаж виставлено права вимоги за кредитом компанії, одного з найбільших хімічних підприємств України – заводу «Азот». Стартова ціна лота становить 1,9 млрд грн. Про це повідомили у пресслужбі Фонду гарантування вкладів. 

«Варто нагадати, що на продаж було виставлено право вимоги за кредитом, а не заставне майно. Тому переможець аукціону отримав право вимагати від позичальників повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку», — йдеться у повідомленні Фонду. 

При цьому у забезпечення виконання зобов’язань перед банком оформлено, зокрема:

  • понад 13 тис. одиниць основних засобів, зокрема виробниче обладнання, трубопроводи, міжцехові комунікації, кабельні розводки, компресори, кабельні комунікації, холодильник регенерації та інше;
  • комплекси будівель і споруд цехів, загальною площею понад 130 тис. кв. м у Черкасах по вул. Героїв Холодного Яру, 72, де знаходиться завод «Азот»;
  • майже 29 га землі із цільовим призначенням, зокрема, «землі промисловості».

Власник «Азоту» Group DF раніше повідомляв, що має зі Сбербанком договір про реструктуризацію боргів. Відтак, можлива зміна одного із кредиторів підприємства не зможе вплинути на його працездатність. У компанії запевнили, що «Азот» виконає всі укладені з фермерами контракти, продовжить виробляти та відвантажувати добрива чітко відповідно до укладених угод.  

Які саме об`єкти продають?

25 вересня на торги буде виставлений комплекс, що складається з заводоуправління з прохідною, корп. 101 у 1364 кв.м; заводоуправління, корп. 120 площею 1365 кв.м; гаража спецмашин для 2-х машин, площею 1366 кв.м. Стартова ціна з урахуванням ПДВ – 44 280 000.00 грн. Гарантійний внесок – 2 214 000.00 грн. Крок аукціону – 442 800.00 грн. 

28 вересня з молотка піде центральна лабораторія хімічного комбінату загальною площею 7975.3 кв. м. Стартова ціна з урахуванням ПДВ – 36 888 000.00 грн. Гарантійний внесок – 1 844 400.00 грн. Крок аукціону – 368 880.00 грн.

28 вересня на продаж пропонують комплекс будівель КОП-33. Стартова ціна з урахуванням ПДВ – 28 551 600.00 грн. Гарантійний внесок – 1 427 580.00 грн. Крок аукціону – 285 516.00 грн. Комплекс складається з:

  • магазину – кулінарії загальною площею 1451.9 кв. м;
  • їдальні загальною площею 1902.9 кв. м;
  • їдальні заготівельної на 200 місць загальною площею 1912.6 кв. м;
  • овочесховища на 1000 тонн загальною площею 651.1 кв. м.
    Стартова ціна з урахуванням ПДВ – 28 551 600.00 грн.

29 вересня до уваги покупців буде нежитлова будівля ВАСУП загальною площею 2624.9 кв.м. Призначення приміщення: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Стартова ціна з урахуванням ПДВ – 15 984 000.00 грн. Гарантійний внесок – 799 200.00 грн. Крок аукціону -159 840.00 грн. 

Про бізнес Дмитра Фірташа

Group DF об’єднує активи у сфері хімічної промисловості, енергетичної інфраструктури. Основними напрямками діяльності групи є азотний, титановий, газовий і банківський бізнеси. Інші сфери діяльності групи на сьогодні включають агробізнес, медійний бізнес, виробництво кальцинованої соди, розвиток енергетичної інфраструктури та нерухомість. Підприємства компанії Group DF розташовані в 11 країнах і здійснюють свою діяльність в Україні, Австрії, Естонії, Італії, Німеччині, Росії, Таджикистані, Угорщині, Швейцарії. На підприємствах, що входять до складу Group DF, працюють 100 тисяч співробітників. У холдингу Ostchem Фірташа було чотири азотні заводи:

  • «Концерн «Стирол» (Горлівка Донецької області),
  • «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» (Луганська область),
  • «Азот» (Черкаси),
  • «Рівнеазот».

Приватне акціонерне товариство «АЗОТ» – один із лідерів хімічно галузі України. За даними Group DF, у 1-му півріччі 2023 року Черкаський «Азот» виробив 758,6 тис. тонн мінеральних добрив. У травні завод досяг максимального показника з початку повномасштабної війни, виробивши 138,6 тис. тонн мінеральних добрив. На підприємстві працюють 3,5 тис. робітників. 

Фірташ через обстріли російських військ втратив сєверодонецький «Азот», що оцінюється в 55 млн доларів. Борг азотних підприємств сформувався у 2010-2011 роках, коли вони перебували у власності попередніх власників. Після придбання заводів структурами Дмитра Фірташа сплатити борг не вдалося.

18 червня 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. Секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, що українською зовнішньою розвідкою доведено факти постачання сировини, яка вироблялася на підприємствах Фірташа на військові підприємства Росії. Фірташ через адвокатів заперечив звинувачення. У травні 2022 року 8 млн клієнтів газопостачальної групи «Йе енергія», що належала Фірташу, через механізм «постачальника останньої надії» перейшли до «Нафтогазу». У 2023 році СБУ та Бюро економічної безпеки оголосили підозру Дмитру Фірташу через схему розкрадання палива із газотранспортної системи України. 

За даними СБУ, Фірташ та його підлеглі-керівники облгазів розкрадали 70% коштів з комунальних платежів, які мали йти на закупівлю газу. Через це Україна зазнала збитків на 18 млрд грн. 15 травня СБУ повідомила про підозру олігарху і топ-менеджерам підконтрольних йому компаній, які, за даними слідства привласнили державний газ на мільярди гривень. Своєю чергою, група компаній Group DF, що належить бізнесмену, заявила, що «спростовує всі звинувачення». 

Наталя Толуб

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • США вперше передадуть Україні конфісковані активи російських олігархів – Блінкен
  • Європейський суд вперше зняв санкції з відомого російського бізнесмена
  • Кому українські банки надають кредити та скільки позичальників їх не повертають
  • Підсанкційний російський олігарх Фрідман відмовився назвати путіна воєнним злочинцем: відео

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *