ПриватБанк продовжує блокувати кошти на рахунку після зупинення судового провадження: що робити клієнту

На сайті відгуків про роботу банків клієнт поскаржився, що 12 травня через виконавче провадження його гроші в ПриватБанку були заблоковані. 18 травня провадження було зупинено і в той же день був знятий арешт. Але станом на 15 червня клієнт не має можливість користуватися своїм рахунком в ПриватБанку. Представник банку в коментарях пояснив, як діяти в такій ситуації. 

“12 травня по виконавчому провадженню арештували рахунок. 18 травня провадження було зупинено і в той же день був знятий арешт. Сьогодні, 15.06.2023 року, з рахунку списано всі кошти з приміткою, що це по виконавчому провадженню. Я подзвонив виконавцю, виконавець сказав, що такого не може бути адже провадження зупинено. Перевіривши Дію і Єдиний реєстр боржників і переконавшись, що більше ніяких проваджень немає, я написав в підтримку Притват24. Оператор відповів мені, що кошти зняті за провадження (номер). Я сказав, що воно зупинене і звичайно банк про це був повідомлений. Оператор сказав, що це зробив державний виконавець (хоча був приватний, насправді), зробивши запит на зняття коштів від 17.05.2023. На моє питання звідки взявся державний виконавець оператор відповіді не надав. Також на зауваження, що 18 травня провадження вже було зупинено, він сказав, що банк не може не виконати запит Державної виконавчої служби і більше нічим допомогти не може”, – написав клієнт ПриватБанку. 

У зв’язку з цим клієнт ПриватБанку поставив такі питання:

  • Звідки взялася Державна виконавча служба і чому про неї відомо тільки вашому оператору?
  • Куди насправді банк зняв кошти, якщо провадження було зупинено 18.05.2023, про що банк був повідомлений?
  • Чому приватний виконавець, який і відкривав, і зупиняв провадження, не знає куди пішли гроші?
  • Як Ви можете вирішити цю ситуацію?
  • Як так взагалі вийшло? При тому, що зняли кошти з картки для заробітної плати військовослужбовця, на якій були кошти для заправки машин, щоб їхати на позиції.

Представник ПриватБанку відповів наступне: “Законом скасовано дозвіл на можливість користування коштами до 100 тис. грн по арештованим рахункам, який було тимчасово встановлено з березня 2022 року. Банк може зняти встановлене обмеження лише коли отримає документ від виконавчої служби про зняття арешту. Окремо зазначимо, що у випадку надходження платіжної вимоги від виконавця Банк, відповідно до чинного законодавства, зобов’язаний її виконати. Рекомендуємо звернутись до виконавця для уточнення причин надсилання платіжної вимоги до Банку”.

Що про це каже закон

Верховна Рада України внесла зміни в закон № 3048-IX, який стосується стягнення боргів, 6 травня вони набрали чинності. Всі банки в Україні тепер зобов’язані арештовувати рахунки своїх клієнтів-боржників. До внесених Радою змін з 2 березня 2022 року діяла постанова КМУ “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану”, яку ввели за указом президента. Це розпорядження мало бути чинним до призупинення або скасування воєнного стану. 

Так, постанова № 198-р на час дії воєнного стану забороняла арешти банківських рахунків українців, якщо вони були винні фінустанові менше ніж 100 тисяч грн. Тепер внесені зміни в закон № 3048-IX дозволяють клієнтам-боржникам (фізособам) користуватися коштами з арештованого рахунку, але у розмірі не більше двох мінімальних зарплат (13 400 грн) у місяць. Для юросіб цей ліміт складає п’ять мінзарплат (33 500 грн), які можна витратити тільки для виплати заробітної плати співробітникам, сплати податків та зборів. Для розблокування зазначених лімітів клієнт банку повинен звернутися до виконавця, який потім надсилає фінустанові постанову на зняття арешту. 

Скільки рахунків може потрапити під арешт в Україні 

На повернення арештів рахунків боржників відреагував співзасновник monobank Олег Гороховський. Він розповів, що це торкнеться приблизно 436 тисяч клієнтів Монобанку.

“Дуже шкода, але ми нічого не можемо із цим зробити. Усі банки його виконуватимуть”, – написав Гороховський.

Видання Delo.ua пише, що прессекретар ПриватБанку Олег Серга, орієнтуючись на клієнтську базу, не виключив, що в “Приваті” таких боржників буде понад 500 тисяч. Тобто, тільки у двох великих банках України кількість арештованих рахунків боржників точно досягне мільйона. 

“Банки лише виконують доручення, надані державним чи приватним виконавцем. Банки ніяк не могли й не можуть впливати на процес. Держава давно працювала над його пришвидшенням. Але ми маємо розуміти, що понад 90% таких арештів стосуються невеликих сум. Насамперед штрафів по ПДР”, – коментує внесені зміни Олег Серга.

Як раніше повідомляв Інформатор, у ПриватБанку почали прибирати кредитні ліміти з карток клієнтів. Це відбувається індивідуально.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *