Румунські фермери знову блокують рух вантажівок на кордоні з Україною – ДПСУ

Румунські фермери у неділю,14 січня, знову блокують рух вантажівок через пункт пропуску “Сірет”. Він знаходиться навпроти українського пункту пропуску “Порубне”. Попереднє блокування тривало шість годин.

Про блокування КПП румунськими фермерами повідомили у ДПСУ. Прикордонники зазначили, що близько 14.00 від представників прикордонної поліції Румунії отримано інформацію про поновлення блокування.

Відомо, що фермери та аграрії вимагають від румунського уряду вжити заходів щодо підтримки їхнього бізнесу. За словами мітингувальників, вони потерпають від високого рівня інфляції та зростання цін на енергоносії.

Оформлення всіх видів транспортних засобів, а також пішоходів на виїзд з України здійснюється встановленим порядком. Вчора подібне блокування руху на території Румунії тривало 6 годин.

Польські фермери припинили блокування

6 січня влада Польщі організувала зустріч з організаторами мітингів. На ній показали документ, в якому йшлося про зобовʼязання виконати всі три вимоги фермерів. Страйкарі висунули такі пункти:

  • запровадження субсидій на кукурудзу у розмірі 1 мільярда злотих; 
  • збільшення обсягів кредитування на порятунок господарств на суму 2,5 мільярда злотих; 
  •  відмова від підвищення сільськогосподарського податку, збереження його на рівні 2023 року.

Перша блокада тривала місяць, з 23 листопада по 24 грудня 2023 року. ЇЇ  призупинили напередодні Різдва, а потім фермери знову вийшли на протести й перекрили шлях з польської Медики до українських Шегинів. 

Обурення польських перевізників пов’язане з конкуренцією, яка склалася після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та Євросоюзом. Вони вважають, що умови мають бути рівними для всіх і заявляли, що страйк може тривати декілька місяців на усіх пунктів пропуску. Найбільше претензій було до системи видачі дозволів для роботи в Євросоюзі українським перевізникам. Польський уряд на це вплинути не може, тому звернувся до ЄС, лобіюючи прохання фермерів. Але отримав жорстку відмову – угоди з Україною Євросоюз не скасує. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *