Що таке фінмоніторинг та як він пов’язаний з блокуванням банківських карток, – пояснення Михайла Крапивка

Останнім часом все більше українців стикаються з блокуванням банківських карток або окремих транзакцій за ними. Це стосується клієнтів майже всіх банків. Втратити доступ до свого рахунку можуть злісні боржники або ті, хто попав у коло уваги системи фінансового моніторингу. З першим пунктом все більш-менш зрозуміло. А ось другий набагато складніший. Інформатор попросив аудитора Михайла Крапивка пояснити, що таке фінансовий моніторинг та як він впливає на життя українців. 

Що таке фінансовий моніторинг

Фінансовий моніторинг – це діяльність із виявлення незаконно отриманих доходів та запобігання фінансуванню тероризму. Національний банк встановлює до банків та небанківських установ вимоги щодо протидії відмиванню незаконно отриманих доходів та перевіряє їх дотримання. 

“Здійснюючи фінансовий моніторинг, банки і небанківські фінансові установи перевіряють клієнтів та аналізують їхні фінансові операції. У разі виявлення підозрілих операцій банки інформують Державну службу фінансового моніторингу та правоохоронні органи України. Національний банк діє відповідно до Міжнародних стандартів з протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму і розповсюдженню зброї масового знищення FATF”, – йдеться на сайті НБУ.

В Україні діє закон “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”, згідно з яким в Україні створено систему фінансового моніторингу. Крім того, існує Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, відповідна Постанова НБУ та низка інших нормативних актів. 

“Щоб докладно розповісти про цю систему, потрібно провести багатогодинну лекцію. Але спробую пояснити коротко. Сайт Державної служби фінансового моніторингу України містить перелік всіх підсанкційних осіб та компаній, з якими українські банки не проводять платежі. Там є опис незаконних схем, які виявляє фінмоніторинг. Основне завдання цієї системи – відстежувати законність походження грошей при транзакціях”, – каже аудитор Михайло Крапивко.

Аудитор зазначив, що якщо людина отримує зарплату “в конверті” або гроші за свої послуги на особисту банківську картку, а не на картку ФОП – ці гроші викликають запитання щодо їх легальності. Тобто платіж з карти такої людини на суму, що перевищує її 3-4 місячний офіційний дохід, може бути зупинений Фінмоніторингом, який вимагатиме документальне підтвердження законності походження грошей.

Крім того, небажану увагу з боку Фінмоніторинга можуть привернути до себе ті українці, які пробують робити транзакції з підсанкційними фізичними та юридичними особами. Нещодавно Національне агентство з питань запобігання корупції внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, яка, зокрема, надає свої платформи для продажу товарів з вивезеної із захоплених територій України міді, до переліку міжнародних спонсорів війни. Якщо на цю компанію Україна накладе санкції, українці не зможуть робити покупки на платформі Аліекспрес, яка їй належить, тому що платежі будуть блокуватися та розглядатися як фінансування тероризму.

Чому банки блокують картки своїм клієнтам

“Що стосується блокування картки, то це робить банк-емітент. Він може це зробити через борги за листом виконавчої служби, або отримавши інформацію від системи фінмоніторингу про підозрілі операції. Це може бути результатом ведення підприємницької діяльності без відкриття ФОП, а приймаючи гроші на власну картку фізичної особи. Або ведення онлайн-ігор на незаконних майданчиках, або купівлі чи продажу криптовалюти на біржах, які розташовані не в Україні”, – каже Михайло Крапивко. 

Аудитор зазначив, що вимоги фінмоніторингу єдині для всіх банків України. Але деякі з них виконують їх більш ретельно, ніж інші. Деякі – намагаються ігнорувати. Це може бути небезпечно для фінустанови. 

“Ми бачили, як НБУ спочатку наклав багатомільйонний штраф, а потім позбавив ліцензії досить стійкий банк за порушення правил фінмоніторингу”, – зазначив Михайло Крапивко.

Раніше Інформатор писав, що думають юристи про практику блокування карток та рахунків та чи впливає на це ухилення від мобілізації. А також про причини, через які Монобанк може відмовити клієнту в обслуговуванні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *