В Україні очікується сплеск цін на продукти харчування: чому та коли

У червні ціни на продукти харчування зросли на 0,1% у порівнянні з травнем. Це найменший рівень зростання з початку року, але, ймовірно, тепер на українців чекає новий сплеск цін.

Про це розповів директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки Юрій Лупенко. За його словами, на це вплинуть здорожчання електроенергії та пального з 1 липня.

Протягом перших трьох місяців рівень цін на харчові продукти становив 1,4-2,3%, у квітні – 0,3%, а у травні – 0,9%. На призупинення темпів зростання споживчих цін вплинуло здешевлення яєць (на 4,1% відносно травня), олії соняшникової (2,4%), фруктів (2,2%) хліба і хлібопродуктів (0,6%), молока і сирів (0,5%) та масла (0,1%).

Однак ціни все ще продовжують зростати. Зокрема, на м’ясо та м’ясні продукти (на 1,9% відносно травня), овочі (1%), рибу та продукти з риби (0,3%), а на макаронні вироби зменшення цін у травні на 0,2% змінилося зростанням на 0,1% у червні. Також зупинилося зменшення цін на цукор.

“Останні тенденції динаміки споживчих цін на продукти харчування дають підстави очікувати їхнього зниження загалом вже у липні. Однак здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, швидше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін, передусім на продукти промислової переробки та тваринництва”, – зауважив експерт.

Ціни в Україні

Яйця можуть знову піднятися в ціні до 70-75 гривень за десяток. Такого подорожчання варто очікувати вже восени. Такий прогноз пов’язаний з підняттям цін на корми, препарати, електроенергію і т.д.

Крім того, наразі на ринках спостерігається зниження вартості на баклажани, кабачки, буряк, моркву, капусту, картоплю та перець. Водночас подешевшали лимон, лохина і банан.

Також Міністерство економіки і торгівлі України розробило новий проєкт, який може змінити ціни на алкогольні напої. Згідно з цим проєктом, ціни на деякі види алкоголю можуть підвищитися.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *