В Україні підвищили комісію за безготівкові платежі: нововведення набуде чинності вже скоро

Банки, а також міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard ухвалили рішення про підвищення комісій за безготівкові платежі з 1 липня. Наразі, комісія становить 0,7% від суми кожної транзакції. За домовленістю між банками та міжнародними платіжними системами, нова комісія становитиме 0,9%.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на свої джерела. Як пише видання, це рішення вітається банкірським сектором, але несприятливо впливає на роздрібну торгівлю.

З одного боку, ці комісії допомагають банкам покрити витрати на обслуговування та модернізацію платіжних терміналів. З іншого боку, вони впливають на комісії, які торговці сплачують банкам за кожну безготівкову операцію.

Ритейлери пропонують заморозити interchange (взаємообмінний збір, – ред.) на рівні 0,7% до завершення переговорів. Проте банкіри стверджують, що у такому випадку вони будуть змушені підвищувати вартість своїх послуг для клієнтів, включаючи введення комісій за обслуговування карток. Ритейлерам це не припадає до вподоби. Рішення про підвищення комісій до 0,7% було розглянуто як компромісна міра для всіх сторін до завершення переговорів.

Важливість цього питання полягає в комісії за користування платіжними терміналами. Розмір interchange встановлюють платіжні системи Mastercard та Visa, тоді як банки встановлюють комісії за еквайринг (Еквайринг є послугою, яку надає банк та дозволяє підприємствам і торговим точкам приймати безготівкові платежі від клієнтів за допомогою POS-терміналів або аналогічного обладнання. Ці платежі можуть бути здійснені за допомогою платіжних карток, які належать до міжнародних або національних платіжних систем, – ред). Перед введенням нових комісій за безготівкові платежі, ритейлери сплачували за еквайринг у POS-терміналах 1,8-2% в залежності від банку.

Рішення про підвищення платіжних комісій набуде чинності з 1 липня, але держава може втрутитися у подальшу ситуацію. Деякі ритейлери разом з Національним банком висловили бажання зберегти поточні ставки interchange до кінця переговорів, вважаючи, що 0,7% відповідає балансу інтересів бізнесу та банків.

Ощадбанк скасував комісію для переказів, але не для всіх і не назавжди

Нововведення стосується переказів Western Union із Польщі. До 15 вересня поточного року грошові перекази з трьох польських банків будуть безплатними для українців. Ця послуга доступна через веб або мобільні застосунки цих банків. Отримати перекази можна в гривні, доларах США та євро в відділеннях Ощадбанку або через застосунок банку.

Також, у всіх польських банках, включаючи вищезгадані, були знижені тарифи й встановлено більш вигідний для відправника курс обміну валют для переказів Western Union. Аналогічні знижені тарифи та кращі курси обміну також застосовуються для грошових переказів з Чехії до України.

Раніше “Інформатор” писав, як отримати cashback на AliExpress від Mastercard. Пропозицією можна скористатися до кінця 2023 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *