В Україні рекордно подорожчала картопля, але дешевіють морква та капуста

В Україні ціни на молоду картоплю стрімко зросли й досягли позначки у 50 гривень за кілограм, а от капуста та морква продовжують знижуватись у вартості.

За повідомленням сайту “Мінфін”, подорожчала як і стара, так і молода картопля. Приміром, ціни на “стару” на картоплю зросли на майже на 5 гривень у порівнянні з попереднім місяцем, досягши позначки 16,45 грн/кг. Вартість молодої картоплі зросла з 39,91 грн/кг до 50,70 грн/кг.

Актуальні ціни на картоплю. Скриншот: Інформатор

Актуальні ціни на картоплю. Скриншот: Інформатор

Водночас вартість молодої капусти знизилася з 65,71 грн/кг до 49,16 грн/кг, тоді як ціна на білокачанну капусту зросла з 45,11 грн/кг до 56,98 грн/кг.

Капуста подешевшала

Капуста подешевшала. Скриншот: Інформатор

Також у червні подешевшала морква. Її вартість опустилася з 67,39 грн/кг до 56,90 грн/кг.

Морква у червні подешевшала. Скриншот: Інформатор

Морква у червні подешевшала. Скриншот: Інформатор

 

 Українці можуть забути про херсонські кавуни та помідори

У найближчі 5-10 років Україні не буде врожаїв помідорів та кавунів з Херсонщини. Через підрив Каховської ГЕС окупантами, поля знищені повністю. Навіть якщо ситуація вирівняється – повторити смак херсонських кавунів та помідорів не вийде. Оскільки умови та ґрунт будуть інші. 

За словами голови Спілки українських селян Івана Томича, вода для зрошування бралась з Каховського водосховища, якого тепер немає. Росіяни знищили 90% родючих земель, які забезпечували Україну продовольством.

На жаль, повернення вже не буде. На відновлення підуть роки, думаю, не менше ніж 5-10 років. У цій галузі вирощувалась найбільша кількість зернових, тепер цього не буде. Хоча для внутрішнього ринку зернових, пшениці є більш ніж достатньо. А от наш експорт зернових луснув ще торік через війну. Тому всередині України пропозиція на зернові перевищуватиме попит, ми їстимемо дешевий хліб, – каже Томич.

 Нагадаємо, раніше Інформатор писав, кому можна і не можна вживати молоду картоплю, яка її користь та шкода.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *