В Україні з 1 липня зросла вартість пального – що і наскільки подорожчало

Від суботи, 1 липня, в Україні знову повертають довоєнну ставку податку на пальне. Відтак, із теперішніх 7% податок знову зросте до 20%. Ця зміна супроводжуватиметься й підвищенням вартості пального. Тому обачливі українці від учора стояли в довжелезних чергах на АЗС, закуповуючи бензин за старими цінами. Кількість охочих виявилась настільки величезною, що у багатьох регіонах миттєво виник справжній ажіотаж на пальне, який супроводжувався кілометровими чергами й довгими годинами очікування.

Інформатор Україна вирішив з’ясувати, як повернення ставки ПДВ вплине на вартість бензину і чи спровокують довоєнні 20% суттєве подорожчання пального.

Акцизи на пальне 2023 

Зростання на цілих 13% ПДВ спричинить зміну ставки акцизу на пальне. Відтак, оновлені після повернення довоєнної ставки акцизи на пальне виглядатимуть таким чином:

  • акциз для бензинів  – 213,5 євро за 1000 літрів;
  • акциз для дизпального – 139,5 євро за 1000 літрів;
  • акциз для скрапленого газу  – 52 євро за 1000 літрів.

Пальне “присідає” перед стрибком, чи стрибка не буде?

Попри бажання українців запастись пальним наперед, паливні експерти запевняють, що стрибка цін не буде. Натомість вартість пального повільно, але все ж поповзе догори.

Приміром, директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн каже, що вартість бензину поступово дорожчатиме протягом цілого місяця й у підсумку до ціни бензин додасть 8-9 грн, дизпальне здорожчає на 5-6 грн, а скраплений газ до 3 грн.

Не буде такого, що ми прокинемося і побачимо на заправках нові ціни. Трейдери навезли багато пального ще в травні. В червні постачання теж були дуже великі. Це означає, що пальне, яке ще з низьким податком, буде наповнювати мережі протягом липня, а можливо ще й частини серпня. Це буде гарантувати плавний процес переходу і підвищення цін, каже Куюн.

Чому повертають 20% ПДВ?

Повернення довоєнної ставки податку – вимога МВФ. Ця норма – серед переліку вимог для отримання чергового траншу фіндопомоги Україні. Додаткові кошти від ПДВ поповнюватимуть  держбюджет, а надходження від акцизу поповнять дорожній фонд. Саме кошти від дорожнього фонду під час війни можна скеровувати на потреби української армії.

Усі податки підуть на армію, – запевняє глава податкового комітету Данило Гетманцев.

Якими будуть ціни на пальне після зростання ставки ПДВ?

Усі експерти паливного ринку в один голос твердять, що пальне подорожчає протягом липня поступово, а нові ціни, як прогнозується, виглядатимуть таким чином:

  • бензин А-95 – 53-54 грн/л;
  • дизель – 48-49 грн/л;
  • автогаз – 25 грн/л.

Тим часом у різних куточнах України ціни на АЗС також різні. Приміром, на одній із київських АЗС вони виглядають так:

 

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що протягом липня вартість пального в Україні зросте. Таком ми писали про те, якими будуть нові ціни на бензин, автогаз та дизпальво. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *