В Україні з’явився онлайн-сервіс, де можна дізнатися про свої кредити в банках: як скористатися

Національний банк України запровадив онлайн-сервіс з надання інформації з власного кредитного реєстру. За допомогою нього фізичні особи зможуть дізнатися про свої кредити в банках у розмірі від 100 мінімальних заробітних плат (зараз – 617 тисяч гривень). Ця послуга є безкоштовною. 

Як зазначили в НБУ, сервіс доступний за посиланням у форматі 24/7. Користувач має авторизуватися за допомогою системи BankID НБУ, тобто мати рахунок в одному з банків – учасників системи. У відповідь на онлайн-запит ви отримаєте актуальну на момент подання запиту інформацію з кредитного реєстру НБУ. Зокрема, про:

  • суму заборгованості та стан виконання зобов’язань;
  • найменування банку-кредитора та дату надання ним інформації до кредитного реєстру НБУ.

Звіт можна сформувати та зберегти у форматі pdf. У кредитному реєстрі НБУ доступна інформація про кредити в банках України, в тому числі тих, що перебувають у стадії ліквідації.

“Звіт з кредитного реєстру НБУ не є офіційним документом, водночас ця інформація дає змогу контролювати свої фінанси та за потреби уточнювати дані, звернувшись до банку-кредитора. Учасники кредитного реєстру НБУ – банки та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – оновлюють інформацію щомісяця станом на перше число. Дата останнього оновлення зазначається безпосередньо у сформованому користувачем звіті. За допомогою кредитного реєстру НБУ користувач також може отримати інформацію з реєстру запитів/заяв, які обробили згідно з його даними в реєстрі”, – додали в НБУ.

Про кредитний реєстр

Національний банк у 2018 році створив централізований кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників із заборгованістю понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком. Передавання банками до кредитного реєстру інформації про боржників – фізичних осіб здійснюється відповідно до законодавства України, зокрема вимог Закону України “Про захист персональних даних”. Позичальники, стосовно яких передані дані до кредитного реєстру, мають право отримувати з цього реєстру інформацію про себе і в разі незгоди з її змістом вимагати її коригування відповідно до Закону України “Про банки і банківську діяльність”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як зміниться курс гривні до долара після рішення НБУ щодо введення гнучкого курсу: прогноз трейдера
  • Телефонують навіть якщо немає боргів: як позбутися дзвінків колекторів
  • Чи варто українцям скуповувати долар та євро: порада експерта
  • У Дії з'явиться можливість замовлення водійського посвідчення кур'єром: як скористатися

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *