В Україні знову подорожчав бензин – скільки зараз водіям треба заплатити за літр палива

З липня в Україні знову діє повне оподаткування на автомобільне паливо. Це призвело до того, що ціни пішли вгору. Народний депутат Ярослав Железняк розповів, скільки заплатять водії за заправку транспорту станом на 5 серпня.

Про це народний обранець написав на своїй сторінці в Telegram. Ярослав Железняк зазначив, що за останній тиждень ціни на бензин в Україні зросли близько на 1-2 гривні за літр в різних мережах АЗС. Зараз середні вартість бензину в Україні така:

  • WOG – 51,99 гривні за літр (+5 гривень за літр з початку липня);
  • ОККО – 52,99 гривні за літр (+6 гривень за літр з початку липня);
  • SOCAR – 52,99 гривні за літр (+6 гривень за літр з початку липня)
  • Shell  – 50,99 гривні за літр (+4,2 гривні за літр з початку липня). 

“Це підвищення ми бачимо вже як результат повернення до довоєнних акцизів, які закладені в паливо”, – зауважив народний депутат.

Слід зазначити, що раніше експерти ділилися прогнозом щодо подорожчання палива в Україні.  Директор спеціальних проєктів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев впевнений, що в серпні ціни на паливо знову підуть вгору. Він зазначив, що в Європі сталося подорожчання нафтопродуктів, що вплине на вартість в Україні. Адже, пояснив експерт, Україна закуповує саме те паливо, яке постачається на територію Європи.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначив, що в серпні росія планує скоротити експорт нафти на 100-200 тисяч барелів на день. За його словами, це також може призвести до зростання цін у світі, а зокрема – й в Україні.

“Ціни на пальне в Україні в серпні можуть зрости до 55 гривень за літр. Зростання цін на пальне прискорить інфляцію та призведе до зростання цін багатьох споживчих товарів”, – підкреслив експерт.

Як змінюються ціни в Україні

В Україні станом на літо 2023 року фіксують подорожчання житла. Наприклад, ліквідні формати  житлових комплексів у Києві зросли у ціні від 15 до 23% за квадратний метр. При цьому собівартість будівництва в категорії “Комфорт+” зросла на 33%. Експерти пов’язують це зі зростанням цін на скло (близько в два рази), паливно-мастильні матеріали (близько на 20%).

Також в Україні зростають ціни на землю. Експерти прогнозують, що в 2024 році (коли ринок землі стане доступним і для юридичних осіб) знову буде подорожчання. Ціна по всіх регіонах стартувала від 7 тисяч доларів за один гектар землі (точна вартість залежить від географії). 

“Популярності набули землі Центральної України, розташовані подалі від лінії фронту, бойових дій та кордону з агресором. Це — Полтавська, Черкаська, Хмельницька, Вінницька, Кіровоградська, Дніпропетровська області. Вартість у центральних регіонах стартує від 90 тис. грн за га, у західних — від 110 тис. грн. Якщо розглядати північ та південь України, там ціни дещо нижчі. Зокрема, Чернігівська, Сумська, Харківська — від 55 тис. грн, Одеська, Миколаївська — від 60 тис”, – розповів заступник директора компанії Zeminvest Євген Носальський.

Нагадаємо, раніше експерти пояснювали, чому в Україні дорожчає цукор та скільки він коштуватиме з осені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *