В Україну повертають гнучкий курс долара: яким чином він буде формуватися

НБУ планує знову повернутися до режиму гнучкого обмінного курсу гривні до долара. Офіційний курс вирівняється до позначки середнього ринкового курсу на міжбанківському ринку. 

Про це пише РБК-Україна. Видання нагадує, що фіксований курс, який ввели як тимчасовий захід, діяв 18 місяців.

Його організували на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, тоді коли лиш за пів року курс гривні з 29,25 грн за 1 долар зріс майже на чверть – до 36,57 грн за долар. Валютні резерви країни з того часу вийшли на історичний максимум, а уповільнення інфляції відбулося швидше, ніж очікувалось — це й називають причиною, через яку нині Нацбанк готується перейти до гнучкого обмінного курсу.

“Фіксований курс та жорсткі адміністративні обмеження є оптимальними лише в обмеженій часовій перспективі, адже з часом призводять до поступової деградації бізнес-моделей та систем ризик-менеджменту, стимулюють накопичення валютних ризиків. На противагу цьому більша гнучкість курсу є додатковим інструментом для адаптації економіки до зміни внутрішніх і зовнішніх умов”, – пояснили в Нацбанку.

Гнучкий курс застосовують як стратегією пом’якшення валютних обмежень. Однак, його введення можливе лише на додачу до формування належних макроекономічних і фінансових передумов, а його коливання відображатиме зміни попиту та пропозиції валюти на ринку, тож зміна курсового режиму буде проходити поступово.

Три варіанти формування валютного курсу

Існує три варіанти формування валютного курсу: фіксований, обмежено гнучкий та гнучкий.

  • Фіксований застосовували у 2014 році, тоді коли курс гривні щодо інших валют закріплювався на певному рівні та не коригувався відносно ринку.
  • Обмежено гнучкий курс застосовували лиш за умови надмірних коливань валютного курсу.
  • Гнучке курсоутворення діє коли валютний курс коригується відносно ринку, через росіян, поки в Україні цей вид формування валютного курсу розглядають лиш як “перспективу”.

“Протягом останніх місяців є суттєвий прогрес за всіма цими напрямами, однак не всі передумови сформовані повною мірою. Крім того, переходу до більшої гнучкості курсу передуватиме грунтовна підготовча робота”, – зазначили в регуляторі.

Що означає гнучкий курс?

Гнучкий курс передбачатиме контроль і при необхідності, коригування ситуації на ринку. Обмежувати коливання курсу, в НБУ планують двома методами: використовуючи інструмент інтервенцій, а також коригувальні валютні обмеження. Причому коливання будуть обмеженими, що дозволить контролювати ситуацію на ринку.

“НБУ і надалі буде присутній на ринку з інтервенціями. Мета – зберегти стійкість валютного ринку та економіки загалом, водночас підвищивши їх адаптивність. На наступних етапах Національний банк поступово дозволятиме все більшу курсову гнучкість, але з урахуванням необхідності збереження довіри до гривні та дій Національного банку з досягнення інфляційних цілей”, – повідомили в регуляторі.

Як це відбуватиметься на практиці?

Як зазначають експерти, скоріше за все, перехід до гнучкого курсу відбуватиметься таким чином, щоб дозволяти гривні поступово укріплюватися і девальвувати. При цьому головне завдання НБУ буде в тому, щоб ринок не розумів, наскільки швидко і до якого рівня НБУ дозволить гривні зменшуватися. Це потрібно аби не спровокувати ажіотажного попиту на валюту і не витрачати надмірні обсяги резервів для збиття ажіотажу.

Зміна курсової політики, ймовірно, запрацює навіть до кінця літа, чи вже навесні. Взимку, враховуючи можливе загострення ситуації через активізацію обстрілів, такий крок буде дуже ризикованім, зазначають експерти. Однак поки, про жодну конкретику від Нацбанку не йдеться. 

Раніше ми писали про те, чому Нацбанк зробив песимістичний прогноз щодо гривні. У відомстві заявляли, що гроші однозначно здешевшають, що вплине на кредити та депозити українців.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *