Велика сімка заблокує експорт російських алмазів: що відомо

Країни “Групи семи” можуть оголосити про непряму заборону на торгівлю російськими алмазами. Західні журналісти проаналізували ситуацію та повідомили про відповідне рішення 15 вересня. Зазначається, що обмеження введуть з першого січня 2024 року. 

Про такий можливий розвиток подій пише британське видання Reuters. В ЄС торгівля російськими алмазами стає дедалі меншою через добровільні зобов’язання. Офіційних обмежень ЄС щодо алмазів з рф ще не запроваджував. Однією з причин був опір бельгійських чиновників. 

Проте представник уряду Бельгії заявив, що непряма заборона на торгівлю може буде введена з січня 2024 року. За його словами, він очікує оголошення наказу про заборону на постачання вже у найближчі 2-3 тижні. Основною метою “Країн сімки” є скоротити доходи бюджету рф. Адже саме російський бюджет є основною причиною чому росіяни досі можуть вести війну проти України. Путін через бюджетні кошти фінансує армію, силові структури, бюджетний сектор, банки, державні та приватні підприємства.

Плани обмежити рф дохід з експорту алмазів вже були оголошені в травні, однак до якогось рішення тоді політики не прийшли. Також не повідомлялось, що ніяких деталей як це буде працювати посадовці не розповіли. Росія має значні поклади алмазів на своїй території. Вона є найбільшим виробником алмазів.

Що ще відомо про заборону на експорт алмазів

19 травня лідери країн “Великої сімки” на саміті у Хіросімі заявили, що планують обмежити експорт російських алмазів. Це допоможе зменшити доходи на фінансування війни росії проти України. Однак пряму заборону на торгівлю камінням вводити ще не почали. 

Також повідомлялось, що країни-члени Європейського союзу планують ввести заборону на імпорт російських алмазів у жовтні або листопаді. Зараз розробляється план, як це буде працювати. Загалом під нові обмеження має підлаштуватись місто Антверпен в Бельгії. У ньому формуються ціни на алмази. На площу всього один квадратний кілометр припадає 86% світових продажів необроблених алмазів. Спочатку урядовці планують ввести обмеження для необроблених алмазів з 1 січня 2024 року, а потім на оброблені діаманти. Однак другий крок пройде у декілька етапів пізніше. 

Раніше повідомлялось, що “Алроси” – одна з найбільших компаній у світі, яка займається розвідкою, видобутком, обробкою і реалізацією алмазів, фінансує бойовий підводний човен Б-871, названий “Алроса”. Він має на своєму чергуванні ракети “Калібр”. Проти підприємства кілька разів вводили санкції, однак “Алроси” в останній момент завжди зникала зі списку. Більший пакет акцій зосереджений в руках держави росії. На неї припадає частка у 64%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • США запровадили санкції проти чотирьох російських олігархів: у двох з них досі залишаються компанії в Україні
  • Японія ввела додаткові санкції проти росії: деталі
  • Британія ввела нові санкції проти рф: під обмеженнями колишня коханка путіна та кремлівська еліта

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *