Відмінити підвищення податків на пальне з 7% до 20% з 1 липня 2023 року, – на сайті президента з’явилась петиція

На сайті президента України з’явилась петиція “Відмінити підвищення податків на пальне з 7% до 20% з 1 липня 2023 року”. З 29 травня її підписали понад 3,6 тисяч українців. Тож, в неї є всі шанси набрати за три місяці необхідні для розгляду 25 тисяч голосів за відведені для цього три місяці. 

“З початком широкомасштабного вторгнення українці з розумінням поставилися до різкого удорожчання вартості палива. Послаблення податкового тягаря, зниження акцизу на пальне та зменшення ПДВ з 20% до 7%, було вірним рішенням. Це рішення позитивно вплинуло на стійкість бізнесу та, в якісь мірі, зменшило інфляцію. Але за оцінками Світового банку в Україні зараз нараховується 7 мільйонів бідних. Бізнес знаходиться в надскладних воєнних умовах. Майже щодня українські міста атакуються ворожими російськими ракетами та іранськими дронами. Практично відсутнє банківське фінансування бізнесу. Загальна купівельна спроможність населення постійно зменшується, а зростання податків тільки поглибить проблеми в економіці та соціальній сфері”, – йдеться в петиції.

Автори перелічують причини, через які повертати податок на пальне довоєнного періоду наразі є недоцільним: 

  • Орієнтовна вартість пального зросте: А95 – на 12 грн за літр, дизель – на 8 грн за літр, газ – на 3 грн.
  • Ціни на продукти харчування можуть зрости на 15-30%. У вартість будь-якого продукту закладена вартість палива. Найбільша така вартість закладена в продуктах харчування, а це прямий удар по найнезахищенішим верствам населення, тим, хто зараз витрачає більшість свого доходу на продукти харчування.
  • Збільшиться частка нелегального тіньового ринку нафтопродуктів на понад 20-30%. Наповнення бюджету за рахунок підвищення податку на паливо буде відбуватись лише в короткій та середньостроковій перспективі. Збільшення вартості пального призведе до зменшення об’ємів його реалізації, збільшення кількості дешевшого фальсифікату, продажу пального через готівку чи поза касою, зрештою – до загального падіння економіки і як наслідок – падінню доходів держбюджету в перспективі.
  • Збільшення ПДВ з 7% до 20% та акцизу призведе до додаткових надходжень до бюджету всього на 4 млрд. грн на місяць, а прямі та непрямі втрати платників податків та споживачів товарів та послуг складуть понад 10 млрд. грн на місяць.
  • Підвищення податків на пальне з 7% до 20% та акцизів – це податок на кожного громадянина України. Заплатять його всі. Зрештою, бюджет кожної родини, яка має чи не має авто, зменшиться. Таке підвищення є ні економічно, ні соціально виправданим особливо під час повномасштабної війни.

“Підвищення ставки податків та акцизів на пальне передбачається Законом України №2618-IX від 21.09.2022 р. в рамках пільгового оподаткування пального на період воєнного стану на всій території України, але не довше ніж до 1 липня 2023 року. Головним ініціатором та прихильником цього закону є Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики пан Данило Гетманцев. Цей Закон був підписаний Вами 21.09.2022р. Пане Президенте, прошу Вас, як суб’єкта законодавчої ініціативи, внести до Верховної Ради України як невідкладний законопроект із подовженням ставки ПДВ 7% та існуючих акцизів на пальне на період воєнного стану на всій території України”, – пишуть автори петиції.

Як раніше повідомляв Інформатор, з 1 липня очікується підвищення цін на пальне в Україні. Аналітики прогнозують, що бензин і дизель можуть подорожчати навіть на 11 гривень. Данило Гетманцев, голова парламентського фінансового комітету, передбачає лише невелике зростання ціни в діапазоні 3-4 гривні у порівнянні з травнем. Проте, точний прогноз щодо ціни на паливо неможливий, оскільки держава не здійснюватиме контроль за цінами на ринку. 

Гетманцев пояснив, що з 1 липня почнуть застосовувати податкові ставки, які були актуальними до війни. Ставка ПДВ на нафтопродукти зросте з 7% до 20%, акциз на бензин підніметься до 213 євро за тисячу літрів, на дизпаливо — до 139,5 євро. Акцизна ставка на зріджений газ залишиться незмінною і складатиме 52 євро. 

3 квітня до Верховної Ради внесли законопроект, в якому пропонується зберегти пільговий режим оподаткування пального до кінця дії воєнного стану. Але ця ініциатива досі не потрапила на голосування.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *